Мобилна навигација

Генерички селектори
Само точни совпаѓања
Барај во насловот
Пребарувајте во содржината
Избор на типови на објава
Контакт

Кои се придобивките од мобилниот театар Vanguard, поставен како „Изборен центар“?

13 ноември, 2023 година
< Назад на вести
Глен Барли (Главен извршен директор) и Харкамал Херан (Главен оперативен директор) од Универзитетот Јужен Ворвикшир, NHS FT, разговараат со извршниот директор на Vanguard, Крис Блеквел-Фрост

Глен, Харкамал и Крис се сретнаа за оваа дискусија во болницата Ворвик, околу еден месец откако Фондацијата на фондацијата NHS на Универзитетот Јужен Ворвикшир започна ортопедски процедури во Vanguard мобилно операциона сала со ламинарен тек. Состанокот можете да го погледнете овде или да прочитате извадоци, подолу.

За поголем увид, постои студија на случај, овде

И за поинаква перспектива на овој проект, можете да гледате разговор помеѓу Крис и Тим Робертсон, консултант ортопедски хирург во болницата Ворвик, кликнете овде

Крис:

Добро се претставувате на табелата во лигата RTT (Упатување до времиња на лекување) во моментов. Мислам дека првите пет се она што го слушнавме, всушност. Значи, која беше причината за барањето да се добие во театарот Vanguard?

Глен:

Па, прво, имаме капацитет да им помогнеме на остатокот од NHS. Иако сме многу фокусирани на намалување на времето на чекање колку што можеме локално, има огромна можност да го подобриме времето на чекање во многу организации околу нас. Има голем број трустови кои имаат навистина долго чекање и нивните пациенти може лесно да дојдат овде на операција.

Харкамал:

Кога зборувате дека сте топ пет, T&O (траума и ортопедија) е еден од најдобрите во земјата. Значи, има смисла, со оглед на нашето искуство за нудење взаемна помош, дека тоа е областа во која ќе продолжиме да инвестираме.


Крис:

Разбирам дека ова е прв, или еден од првите пати, кога хируршкиот центар е создаден на локација за A&E и траума. Дали тоа ви создава дополнителни предизвици?

Глен:

Тоа го прави, но мислам дека тоа е вистинското место за операција, особено за возрасниот профил на пациентите што ги имаме. Никогаш не можете да бидете премногу сигурни дали може да има компликација на операцијата. Значи, важно е да се биде на страница на која има лекари и лекари за нега на стари лица. Исто така, мислам дека е навистина важно NHS да го искористи целиот свој театарски капацитет, а веројатно 90% театри се на акутни локации. Значи, ако некако се откажеме од тоа да можеме да ја извлечеме продуктивноста од акутните локации, имаме доста проблеми.

Крис:

Тоа парче продуктивност е навистина интересно. Ако имате ситуација во која речиси ја стандардизирате активноста, имате тим кој е посветен, кој работи и на единицата, претпоставувам, само ќе помогне со таа ефикасност и пропусната моќ. Дали тоа го наоѓате?

Глен:

Да, ние користиме податоци за да ги споредиме перформансите помеѓу членовите на тимот, но и со другите организации со врвни перформанси. Значи, ние секогаш бараме можности за подобрување. Многу од тоа е околу должината на престојот, како и она што всушност го правиме во театрите. Но, другиот предизвик покрај тоа е навистина само заштита на изборните кревети за да бидете сигурни дека ќе управувате со итна нега.

Филозофијата на Харкамал е дека ние едноставно не ја откажуваме изборната активност на оваа страница, и тоа е нешто што таа има многу дисциплини наоколу. И тоа е начин на размислување во организацијата.


Крис:

Она што ми беше доста интересно е што го сместивте театарот Vanguard малку подалеку од вашиот нормален хируршки блок, за да му го дадете посветениот тим, посветениот ресурс, а потоа директно во изборните кревети. Можете ли да ни зборувате за тоа?

Харкамал:

Изградивме коридор веднаш од ортопедското изборно одделение и тоа навистина го подобрува патувањето на пациентот. Пациентите можат да визуелизираат каде одат, а тоа патување е само многу порационализирано. Секоја микро-добивка што можете да ја постигнете во било кој вид театарски пат навистина ја зголемува продуктивноста и севкупната ефикасност, па затоа е важно. Имаме можност, па можеби ќе ја искористиме и затоа донесовме одлука да ја ставиме таму. А до сега не сме изгубиле ниту еден џоинт. Не пречекоруваме, така што искуството на персоналот е многу подобро. Почнуваме на време. Тоа е очигледно подобро за персоналот и пациентите. Значи, има смисла да се обидете да направите колку што можете повеќе блиску до пациентот.

Крис:

Ја сакам филозофијата околу тоа да не се откажува изборен пациент или изборен список. И мислам дека звучи како да имате посветена операција за таа изборна листа, дури и ако се појават значителен број на пациенти со А и Е или траума, сепак ја имате таа установа.

Харкамал:

Апсолутно, и тоа е без оглед на тоа во кој театар е. Ние не ги откажуваме изборните предмети за притисоци поврзани со кревети. Значи, ние не би ги ставиле пациентите за итни случаи во изборен кревет. Единствената причина зошто некогаш би требало да откажеме е ако пациентот не е фит или ако, знаете, има неочекувана работа со опрема или нешто слично. Но, по правило, никогаш не би ги откажале изборните предмети, па дури и кога е во зима. Едноставно не би го направиле тоа и затоа има смисла да го ставиме Vanguard поблиску до одделението, бидејќи знаеме дека и онака нема да го користиме за ништо друго.

Крис:

Зборувајќи со Тим (Тим Робертсон, консултант ортопедски хирург во болницата Ворвик), тој ни кажа претходно дека се чини дека замената на зглобот е сè почесто дневен случај и, како последица на тоа, должината на вашиот престој се намалува. Дали тоа има влијание врз ослободувањето на креветите или воопшто е подобро за пациентите?

Харкамал:

Малку од двете. Очигледно е подобро за пациентите. Веднаш штом ве оперираат, сакате да си одите дома и да го започнете патувањето за рехабилитација. Бараме да видиме што повеќе можеме да направиме во однос на какви било дополнителни случаи и тоа веќе некако почнува да се засилува затоа што знаеме дека можеме да создадеме капацитет на кревети за да донесеме повеќе пациенти, како и кога е соодветно. Станува збор за оптимизирање на делот пред операцијата, а потоа и пост-рехабилитацијата, а враќањето на пациентите дома е навистина, многу клучен дел од тоа.


Крис:

Како го наоѓате тоа, имајќи посветен тим Vanguard таму и посветен консултантски тим исто така? Дали тоа функционира добро?

Харкамал:

Масовно, да. Мислам дека имаме многу среќа. Многу од персоналот што дошол со Vanguard работел овде порано. Така, тие паметат многу лица. Тие разбираат како работиме овде. Значи, таа дисциплина околу нашиот распоред и започнување на време, не моравме да привлечеме никого со тоа и беше сосема беспрекорно.

Тимот Vanguard беше брилијантен. Тие се интегрираа навистина добро и затоа што сите се познаваат и само со тоа што сите се гледаат толку често, се погрижи таа интеграција да биде беспрекорна и брза. Така, во рок од неколку дена, навистина, стана бизнис како и обично.


Крис:

Глен, разбирам дека даваш поддршка и за други болници. Како функционира тоа? Бидејќи тоа мора да додаде ниво на компликација, би помислил, во однос на управувањето со списоците на пациенти и…

Глен:

Да, тоа го прави, но тоа беше навистина наградувачко. Почнавме всушност внатре Групата на Фондацијата, со долината Вај, во Херефорд, која е оддалечена на еден и пол час. Првично, се прашувавме дали пациентите ќе ја прифатат таа понуда, но поради начинот на кој ја структуриравме патеката, поради начинот на кој понудивме следење од нашите тимови во Херефордшир, тоа беше навистина добро прифатено.

За тимот беше одлично да работи со тимот на долината Вај. Освен што се погрижија времето на чекање да биде пократко, тие споделија дел од своето учење едни со други и како последица ги подобрија двете услуги.

Крис:

Одлично. И мене ме интересира тој финансиски случај, бидејќи очигледно Vanguard има трошок бидејќи имаш дополнителен персонал и дополнителен капацитет. Мислам дека финансирањето засновано на активности се промени во рамките на NHS од април наваму. Дали тоа помогна? И, фактот што влечете од поширок слив, дали тоа го поддржува и дополнителниот трошок?

Глен:

Да. Враќањето на Payment By Results беше важен елемент во нашето размислување за ова, како и обезбедувањето дека ќе добиеме добри нивоа на продуктивност од театарот. Се залагав за враќање на PBR затоа што мислам дека тоа е одличен начин да се мотивираат лекарите и мислам дека сè додека можете да ја вградите во него способноста да инвестирате во нивните услуги, тогаш тие се многу подготвени да го направат тоа.

Крис:

Тоа е тој менталитет, нели, околу тоа да имате значаен предизвик пред вас, а потоа да бидете наградени за справување со тој предизвик? Тоа е доста голем поттик за вас како доверба, но и, како што велите, и за консултантите.

Глен:

Да, ортопедскиот блок овде е изграден пред неколку години врз основа на стариот модел PBR. Беа многу продуктивни. Им поставивме предизвик за оптоварување на високо ниво, тие го исполнија тоа, а ние можевме да инвестираме во услугата, и тоа е добра филозофија.


Крис:

Вие сте очигледно доверба која инвестира во обука и обука на такви идни лекари. Мислам дека го имате и Acorn House веќе околу една година. Значи, дали можете да го користите објектот Vanguard за обука на следната генерација лекари или како го гледате тоа, одејќи напред?

Глен:

Да, бевме многу фокусирани и на обука и на истражување. Многу наши лекари, вклучувајќи го и нашиот ортопедски тим, се навистина вклучени во обезбедувањето на следното ниво на услуга и споделување на тоа учење низ NHS. Значи, тоа само по себе е атракција за регрутирање на иден кадар, но и обука на помлади хирурзи и обезбедување дека кога се со нас тие се навистина зафатени и го прават она што сакаат да го прават како дел од нивната програма за обука. Значи, таа работа на продуктивноста е исто така важна.

Крис:

Навистина е интересно да те слушам затоа што, на крајот, се чувствува како NHS да има два значајни предизвици меѓу многуте пред себе. Еден околу листите на чекање во таа пост-COVID средина, но потоа и со доаѓањето на следната генерација на лекари и консултанти. Се чини дека го користите театарот Vanguard за да помогнете во двете точки, но го правите тоа на навистина паметен начин.

Глен:

Да. Универзитетскиот статус го стекнавме пред една година и тоа се заснова и на искуството на лекарите во обуката, работиме претежно со Медицинскиот факултет Ворвик, но и обучуваме други дисциплини на персоналот. Значи, всушност, едно од другите размислувања на ортопедскиот тим е начинот на кој го развивме нашиот тим за терапија. Во нашиот тим за забрзан трансфер во Јужен Ворвикшир, тие улоги се продолжени. Имаме и напредни клинички практичари како дел од тимот. Значи, теоријата што ја имаме е да се осигураме дека секој член на персоналот може да го достигне својот потенцијал и да работи до врвот на својата лиценца и да ги развие своите вештини, е зошто го развивме центарот за обука и се обидовме да создадеме малку магнет за регрутирање.


Крис:

Може ли само да поставам прашање околу управувањето со пациентот и протокот на пациенти? Повлекување од различни трустови, како и управување со тие PTL (Списоци за следење на пациенти) на начин кој добива најефикасен проток… Како управувате со тоа?

Харкамал:

Додава одреден степен на сложеност, само со тоа што имате посебна подгрупа на пациенти за управување, но следењето на пациентите трае вечно, па се додека се држите до истите правила на кои сте навикнати, а ние само користете ги нашите PTL на ист начин како што секогаш ги имаме, тоа е поентата. Навистина сум страстен да не го измислувам повторно тркалото, па се фрустрирам кога луѓето предлагаат различни списоци за иста работа.

Ние сме добри во тоа овде, знаете, нашиот тим за траума и ортопедски резервации, на пример, е одличен. Тие потврдуваат до крај. Знаеме точно што се случува со нашите пациенти. Знаеме кога се подготвени да бидат тука. Знаеме дали тие имаат нешто што треба да го обработиме, и тоа е навистина важно и е навистина клучно за да ги максимизираме нашите списоци.

Имавме, во последните неколку недели, пациентите не се многу добро, но имаме цела група на пациенти кои се подготвени да дојдат за кратко време. Им ѕвониме наутро и потоа тие влегуваат. Значи, не изгубивме ниту една можност да оперираме откако е вклучен Vanguard, а штотуку го усвоивме истиот пристап за пациентите на кои им нудиме взаемна помош. Ги додаваме на нашата листа и управуваме со нив на ист начин како и обично.

Крис:

Слушам дека, исто така, многу добро се справувате со тој дел од претприемништвото, исто така, осигурувајќи се дека самите пациенти се вистинските пациенти кои поминуваат низ единицата Vanguard, за да ја добијат вистинската должина на престојот, држејќи ја надолу и немаат потенцијал пост- хируршки компликации.

Харкамал:

Апсолутно. Да се има вистинскиот пациент на вистинското место е клучно за да се обезбеди продуктивност, добар исход и добро искуство на пациентот. И Vanguard не се разликува од тоа. Значи, ја усвоивме истата филозофија со Vanguard.


Крис:

Само што направивме малку работа околу обидот да го измериме социјалното влијание и социјалната придобивка на некој што има замена на зглобот и тоа ќе го направи порано. Очигледно, имате финансиска придобивка од доверба, заснована на PBR, според која знаете колку вреди џоинтот и затоа знаете дека за 81 зглоб…

Но, исто така, можете да почнете да квантифицирате преку „годините на квалитетот на животот“ додадени за пациентот, колку тоа му вреди. Исто така, на општеството како целина.

Би било навистина интересно да дојдам и да разговараме со вас за тоа и да ви ги дадеме тие податоци. На крајот, може да се свртите и да кажете, добро, единицата беше „оваа сума“ во однос на трошоците, ова е финансиска вредност додадена на довербата и очигледно комерцијално чувствителна, но ова е вредноста додадена на пациентот.

Глен:

Да, мислам дека постои и врска помеѓу пократко изборно чекање и итна нега, особено во ортопедија. Значи, ако можеме да управуваме со тие индивидуални пациенти, помала е веројатноста тие да дојдат како итен случај, што е поголемо финансиско влијание за NHS и лош исход.

Крис:

Во право. Навистина е доста интересно кога ќе ја погледнете таа придобивка за пациентот. Очигледно, има корист од нив. Тие можат да се вратат на работа порано, но исто така не бараат негуватели, нужно. Нивните партнери можеби ќе можат да се вратат на работа, но, исто така, тие не доаѓаат во A&E, или пак се враќаат кај општ лекар. Значи, постои долгорочна заштеда на трошоците.

Глен:

Само да можат да се мобилизираат, за, знаете, да можат да живеат активни, независни животи. Како што велите, тековниот товар на NHS кога тие не се, е навистина значаен.

Харкамал:

Ние го погледнавме тоа преку „леќата на здравствените нееднаквости“. Значи, во Ворвикшир, мислам дека е 16,9 години за жените и 19 години за мажи во однос на просечниот број години во кои луѓето живеат во лошо здравје и многу од тоа се поврзува со тоа што треба да чекаат толку долго за да добијат пристап до здравствена заштита. . Значи, ако можете да пристапите порано, ќе имате помалку години да живеете во лошо здравје, што ќе има вкупно намалување на трошоците за економијата на NHS. Тоа е многу важно.

Крис:

Мислам дека е навистина интересно. Вообичаено, кога зборуваме за факторите на успех за постоење на Vanguard театар, луѓето често зборуваат повеќе за финансиската страна на нештата. Мислам дека постои опасност да ја занемариме и користа на пациентите и вредноста што тие ја добиваат од неа и можат да му ја вратат и на општеството. Значи, навистина е добро да се слушне вашето мислење за тоа како тоа би можело да изгледа за пациентот.

Харкамал:

Од наша перспектива, очигледно, пациентите се гледаат порано, тоа е одлично искуство за нив. Не сакаме пациентите да чекаат предолго за да го добијат тој третман. Но, кога ќе ги погледнете работите низ леќата на здравствените нееднаквости, тогаш мислам дека овој разговор навистина оживува. Значи, знаеме дека пациентите можат да живеат помеѓу 16 и 20 години во лошо здравје во оваа област и тоа има реална цена и реално влијание врз нашата локална економија. Значи, да им се помогне на луѓето побрзо да ги завршат операциите, да се мобилизираат побрзо, да се вратат на работа или да се вратат на тоа дека немаат потреба од толку голема поддршка, се чувствува навистина важно, а обидот да се намали времето поминато во лошо здравје е апсолутно двигател за нас, и разбирањето на нееднаквоста и што тоа значи за секој поединец се чувствува доста важно.

Крис:

Навистина е фасцинантно и би сакал да се сетам на статистиката, но сите знаеме дека просечниот животен век значително се зголемил во последните 50 години, но дополнителното време што некој го поминува всушност во здрав живот во тој период е значително помалку. Се работи за три години, мислам, во дополнителен здрав живот. Значи, сите дополнителни активности, како што кажавте, всушност од 19 до 20 години во некои случаи, на луѓе кои штотуку живеат во лошо здравје. Значи, тие живеат подолго, но навистина не ја добиваат вредноста или користа од тој живот.

Харкамал:

Да, точно. И кога размислувате за здравствените нееднаквости, сосема е лесно да се размислува за лишување, и тоа очигледно е многу важно, и ние се обидуваме да го земеме предвид тоа во рамките на нашето моделирање и се обидуваме да ја разбереме таа демографска. Но, стареењето и стареењето се единствената најголема детерминанта за здравјето и здравствените нееднаквости. Навистина е од витално значење да размислиме за тоа.

И кога ќе го погледнете расчленувањето на нашата листа на чекање за траума ортопедија, знаете, тие пациенти се постарата генерација. И така, знаеме дека тие веројатно ќе се соочат со здравствени нееднаквости. Значи, се чувствува навистина важно да се справиме со таа група и да направиме се што можеме за да го намалиме времето на чекање.

Крис:

Да, и ризикот што еднаш ќе доживеат пад е тоа што, потенцијално, не секогаш завршува добро…

Харкамал:

Точно. Не сакаме пациентите да доаѓаат кај нас преку A&E. Ги сакаме овде на изборна листа на чекање, откако добиле навистина, навистина добра претоперативна операција, здрави, фит, подготвени и способни да го добијат третманот, да го добијат својот третман и потоа да си одат дома што е можно побрзо.

Крис:

Предвидување кога може да има компликации. Неверојатно. Интересно е затоа што го користите ова за ортопедија и јасно е дека GIRFT (Прв пат како што треба) е голема иницијатива во NHS. Како ова ви помага со вашата изведба GIRFT?

Глен:

GIRFT стана вистинска валута за продуктивност и клинички резултати, а со текот на годините го градеа сите лекари од секоја специјалност. Значи, нашиот тим беше доста активен на GIRFT некое време, но ова ни овозможи да го однесеме на друго ниво на демонстрација на таа продуктивност и да имаме капацитет да ги користиме сите хирурзи што ги имаме. Јас претседавам со регионалниот изборен одбор за обновување и го добиваме Тим Бригс, кој секогаш ги става податоците таму, и секогаш е убаво да се види кога Јужен Ворвикшир е на врвот на таа листа.


Крис:

Глен, како оди?

Глен:

Навистина добро оди. Значи, беше одлично за тимот што застана зад планирањето на ова. Изградивме посебен коридор кој им дава пристап до театарот Vanguard. Тоа, всушност, значи дека во иднина ќе можеме да пуштиме уште еден театар, како и кога ни треба.

Начинот на кој тимот работи од перспектива на продуктивност, исто така, беше одличен. Се договоривме со нив да го зголемат бројот на пациенти на списокот. Тој елемент од пред операцијата, за да бидете сигурни дека вистинските пациенти се на списокот, е навистина важен. Промената помеѓу пациентите е исто така важна. Но, тие навистина сакаат да пружат нега и да го намалуваат времето на чекање.

Крис:

И претпоставувам дека на крајот од сето ова, ќе погледнете наназад и ќе помислите: 'дали го постигнавме она што сакавме да го постигнеме?' Значи, што би гледале како ваша клучна мерка за успех?

Глен:

Очигледно, станува збор за намалување на времето на чекање на NHS - тоа е национален приоритет и тоа да се прави на начин на кој ќе се осигураме дека оние околу нас со подолго време на чекање имаат пристап до ова и дека тоа е одлично искуство за тие пациенти. Но, исто така, дека работи и за организацијата. Обезбедува одреден приход што ни помага против нашата цел за подобрување на трошоците. Значи, тоа е победа-победа.

Крис:

(Кон Харкамал) Нешто да се додаде?

Харкамал:

Не. Мислам дека Глен кажа се! Што повеќе има да се каже? Луѓе кои не чекаат и убаво се забавуваат кога се тука.

Споделете го ова:

< Назад на вести

Можно е и ова да ти се допаѓа...

Nuffield Health Tees Hospital и Vanguard започнуваат со изградба на две нови операциони сали за да им помогнат на NHS и приватните пациенти

Започна изградбата за да се создадат две нови операциони сали во болницата Nuffield Health Tees, дел од пошироката хуманитарна организација Nuffield Health. Vanguard Healthcare Solutions води во изградбата на двокатна наменска екстензија за сместување на две модерни, пространи операциони сали, заменувајќи ги сегашните две постоечки операциони сали во болницата стари 43 години
Прочитај повеќе

Vanguard може да помогне во справувањето со недостатокот на пристап до операционите сали, идентификуван од RCS

Пописот на хируршката работна сила на RCS 2023 година покажува дека проблемите со пристапот до операционите сали придонесуваат за долго време на чекање за болничко лекување низ ОК
Прочитај повеќе

Vanguard носи оперативен театар Laminar Flow во The Operating Theatres North Show 2024

The Operating Theatres North Show 2024 - 8 февруари 2024 година, Стадионот Етихад, Манчестер
Прочитај повеќе

Vanguard здравствени решенија
Unit 1144 Regent Court, The Square, Gloucester Business Park, Gloucester, GL3 4AD

Е-пошта:
[email protected]
crossmenu

Изгледа дека сте во САД

Имаме различна локација (www.q-bital.com) која подобро одговара на вашата локација

Click here to change sites

Останете на оваа страница