Мобилна навигација

Генерички селектори
Само точни совпаѓања
Барај во насловот
Пребарувајте во содржината
Избор на типови на објава
Контакт

Рестартирање на ендоскопија со флексибилен капацитет

6 август, 2020 година
< Назад на вести
Се проценува дека околу 10 милиони луѓе ќе чекаат операција до крајот на годината, но прекинот на услугите влијаеше и на активноста на дијагностички тестови, што доведе до подолго време на чекање.

Се проценува дека околу 10 милиони луѓе ќе чекаат операција до крајот на годината, но прекинот на услугите влијаеше и на активноста на дијагностички тестови, што доведе до подолго време на чекање.

Станува јасно дека ризикот од Ковид-19 ќе продолжи да биде карактеристика во болниците во догледна иднина. Така, додека болниците на NHS постепено се отвораат за планираните процедури и тестови, како може да се зголеми активноста додека се одржува капацитетот за критична нега во случај на втор бран или локализирани епидемии на Ковид-19? И како можеме да спречиме ескалација на листите на чекање надвор од контрола?

Неодамнешен труд напишан од Vanguard во партнерство со 18-неделна поддршка , гледа како флексибилните капацитети и опциите за персонал може да обезбедат решение за безбедно рестартирање на процедурите, како и дополнителен капацитет потребен за управување со листите на чекање.

Влијанието на пандемијата врз активноста за дијагностичко тестирање може да се види од февруари наваму, кога активноста беше благо намалена, проследена со позначителен пад во март и уште поостриот пад во април, бидејќи сите несуштински процедури беа откажани или одложени.

Во ендоскопијата, нивото на активност значително се намали. Најновите официјални податоци покажуваат дека, иако активноста незначително се зголемила во мај 2020 година, бројот на преземени ендоскопии во месецот паднал значително под нормалното ниво и бил над 80% помал од мај 2019 година.

Загриженоста е дека падот на активноста ќе има значително влијание врз дијагнозата и третманот на ракот на гастроинтестиналниот тракт. Доцнењето на дијагнозите за рак може да ги намали опциите за третман и може да биде опасно по живот, со оглед на тоа како дијагнозата во доцната фаза негативно влијае на исходот на смртноста.

Во целост, 180.000 пациенти чекале на ендоскопија во Англија во мај, во споредба со нивото од 120-130.000 кое беше основната линија во последните 12 месеци. Иако допрва треба да го видиме целосното влијание врз бројот на луѓе кои чекаат за процедура, влијанието на тоа колку долго чекаат пациентите е моментално.

Околу 66% од сите оние на листата на чекање, приближно 120.000 пациенти, чекале повеќе од 6 недели за ендоскопија во мај 2020 година - наспроти вкупно 9% во мај 2019 година и целта од 1%. И ова е пред да се земат предвид одложените упати.

Брзината со која може да се рестартираат процедурите има потенцијал да има огромно влијание, бидејќи секоја недела на листата на чекање се додаваат нови пациенти, а времето на чекање за оние кои веќе се на него се зголемува. Фондовите на NHS се соочуваат со голем број на големи практични предизвици во рестартирањето на ендоскопијата, вклучително и пониска продуктивност и тешкотии во создавањето адекватно одвоени патишта и досега, рестартирањето беше бавно.

Иако ќе биде исклучително тешко да се постигнат подобрувања на ефикасноста во оваа фаза бидејќи продуктивноста е многу помала од нормалната, пропусната моќ може да се зголеми со промени во распоредот за да се максимизира употребата на постоечките простории за процедури. Иако сегашните ограничувања значат дека времето на застој помеѓу случаите не може да се намали, порано започнување, подоцна завршување, викенд или дури 24-часовна работа се опции што може да се разгледаат. Инсорсирањето на надворешен персонал може да го направи ова остварливо решение.

Во Шкотска, каде што околу 19.000 луѓе во моментов чекаат за ендоскопија, владата објави дека ги рестартира услугите со помош на мобилни единици за ендоскопија. Флексибилните здравствени решенија се користат и за обезбедување дополнителен капацитет и безбедно рестартирање на процедурите на многу болнички локации низ Англија. Мобилни апартмани за ендоскопија , на пример, обезбедете посебни влезни и излезни точки, имаат вграден простор за опоравување и капацитети за деконтаминација, а исто така може да се конфигурираат да сместат посебен простор за прием, места за одмор на персоналот и соблекувални. А операциона сала со ламинарен тек , што може да постигне уште поголема фреквенција на промени на воздухот, што доведува до намалено време на застој помеѓу случаите, исто така може да обезбеди идеална можност за изведување ендоскопија.

Мобилните или модуларните апартмани за ендоскопија може да се постават многу брзо за да обезбедат целосна, самостојна и целосно одвоена „ладна“ локација. Установата може да се наоѓа на локацијата на болницата, минимизирајќи ги нарушувањата и ризикот од Ковид-19 за пациентите и уверувајќи ги дека е безбедно да присуствуваат на процедурите. Доколку е потребно, привремените единици може да бидат снабдени и со искусен и соодветно обучен клинички персонал.

Веројатно е дека потребата да се грижиме за пациентите со КОВИД-19 или да се одржи нивото на подготвеност ќе остане некое време, можеби во текот на зимската сезона и следната година. Со оглед на фактот дека продуктивноста ќе се намали во ова време, што значително ќе влијае на капацитетот и очекуваниот прилив на нови упатувања кои се очекуваат, листите на чекање за ендоскопија веројатно ќе продолжат да растат во догледна иднина.

Користејќи ги бројките за 2019 година како репер, проценетиот заостаток во упати во периодот март-мај би можел да биде во регионот од 270.000, а упатувањата од јуни исто така ќе останат ниски. Ова ќе има значително влијание врз листите на чекање во наредните месеци, бидејќи примарната здравствена заштита продолжува и нивото на упатувања ќе почне да се зголемува назад кон нормално ниво. Дури и по Ковид-19, времето на чекање ќе биде значително и јасно е дека ќе биде потребен поголем капацитет. Флексибилна инфраструктура и флексибилни решенија за персонал, како што се оние обезбедени од Vanguard и 18 Week Support, може брзо да се постават за да им обезбедат на болниците NHS дополнителен капацитет и поддршка, на која било локација.

[датотека url="/content/uploads/2020/08/Restarting-Endoscopy-Paper-July-2020.pdf"]Преземете го нашиот труд за рестартирање на ендоскопија[/file]

Споделете го ова:

< Назад на вести

Можно е и ова да ти се допаѓа...

Nuffield Health Tees Hospital и Vanguard започнуваат со изградба на две нови операциони сали за да им помогнат на NHS и приватните пациенти

Започна изградбата за да се создадат две нови операциони сали во болницата Nuffield Health Tees, дел од пошироката хуманитарна организација Nuffield Health. Vanguard Healthcare Solutions води во изградбата на двокатна наменска екстензија за сместување на две модерни, пространи операциони сали, заменувајќи ги сегашните две постоечки операциони сали во болницата стари 43 години
Прочитај повеќе

Vanguard може да помогне во справувањето со недостатокот на пристап до операционите сали, идентификуван од RCS

Пописот на хируршката работна сила на RCS 2023 година покажува дека проблемите со пристапот до операционите сали придонесуваат за долго време на чекање за болничко лекување низ ОК
Прочитај повеќе

Vanguard носи оперативен театар Laminar Flow во The Operating Theatres North Show 2024

The Operating Theatres North Show 2024 - 8 февруари 2024 година, Стадионот Етихад, Манчестер
Прочитај повеќе

Vanguard здравствени решенија
Unit 1144 Regent Court, The Square, Gloucester Business Park, Gloucester, GL3 4AD

Е-пошта:
[email protected]
crossmenu

Изгледа дека сте во САД

Имаме различна локација (www.q-bital.com) која подобро одговара на вашата локација

Click here to change sites

Останете на оваа страница