Мобилна навигација

Генерички селектори
Само точни совпаѓања
Барај во насловот
Пребарувајте во содржината
Избор на типови на објава
Контакт

Флексибилната здравствена инфраструктура може да го ублажи притисокот на A&E

3 ноември, 2020 година
< Назад на вести
Бидејќи посетеноста на A&E расте и капацитетот на здравствената заштита продолжува да е ограничен поради потребата да се сместат пациентите со Ковид-19, единицата за привремени помали повреди (MIU) или центар за итен третман (UTC) може да помогне да се намали притисокот на краток до среден рок и да додаде витално значење дополнителен капацитет за лекување на пациенти.

Бидејќи посетеноста на A&E расте и капацитетот на здравствената заштита продолжува да е ограничен поради потребата да се сместат пациентите со Ковид-19, единицата за привремени помали повреди (MIU) или центар за итен третман (UTC) може да помогне да се намали притисокот на краток до среден рок и да додаде витално значење дополнителен капацитет за лекување на пациенти.

Загриженоста е што вториот бран може да предизвика одделенијата за A&E да бидат преоптоварени уште еднаш оваа зимска сезона. Додека новиот модел за закажување состаноци што владата го пробува треба да го намали времето на чекање за итни случаи, ќе биде потребен поширок пристап за подобрување на протокот на пациенти.

Долгорочно прашање

Растечкиот притисок врз одделенијата за итни случаи е долгорочно прашање, поттикнато од низа демографски и други фактори, но обемот на проблемот се зголеми со текот на времето и кулминираше со врв во минатата зима. Во текот на последните пет години, посетеноста на главните одделенија за A&E во општите болници се зголеми за повеќе од 10%, со пораст помеѓу 2018 и 2019 година најзначаен на 4,9%.

Со сместување на кревет во над 90% на национално ниво, многу објекти беа со максимален капацитет пред пандемијата, што значи дека има многу мала флексибилност во системот за справување со привремените бранови на побарувачката, како што е онаа од Ковид-19. Се проценува дека условот за социјално дистанцирање, исто така, значително ја намали базата на кревети на NHS Англија.

Зголемената побарувачка во комбинација со ограничениот и намален капацитет доведе до значително зголемување на времето на чекање со текот на времето. На национално ниво, 23,81 TP4T пациенти во главните одделенија за A&E чекаа повеќе од четири часа минатата година, во споредба со 8,5% во 2014 година, со слични трендови забележани во Шкотска и Велс.

Сега ова е итно прашање. Пренатрупаноста може да значи поголем ризик од пренесување на вирусот, а потребата за одвојување на пациентите со сомнителен „Ковид-19“ од пациентите кои не се „Ковид“ го зголемува моменталниот притисок. Без оглед на метриката што се користи за мерење на перформансите на A&E, јасно е дека ситуацијата додека влегуваме во зимската сезона е помалку од идеална.

Намалување на побарувачката за A&E

Основното зголемување на побарувачката за здравствена заштита нема да ослабне со текот на времето, а на подолг рок, клучно ќе биде и додавањето поголем капацитет во форма на повеќе простори на оддели и новоизградени болници.

Услугите за итна помош и за итна помош веќе беа подложени на трансформација за да се постигне поедноставен и интегриран систем и подобрен проток на пациенти, но појавата на Ковид-19 го забрза темпото на промени. Со оглед на моменталната ситуација, A&E веројатно нема да биде најсоодветното место за пациенти со одредени состојби.

Новата шема, која вклучува работници од NHS 111 кои ги насочуваат пациентите до клинички најсоодветната услуга, треба да го намали гужвата во чекалните, да го намали ризикот и да го намали непотребното присуство на A&E. Но, ова исто така може да обезбеди предизвици во однос на физичкиот простор и капацитетот низ другите делови на здравствениот систем. На луѓето кои се пренасочени од одделенијата за A&E ќе треба некаде да одат.

Подобрување на протокот на пациентот

Создавањето заеднички MIU или UTC на истото место како и одделот за A&E им овозможува на болниците да споделуваат ресурси во рамките на локацијата и пациентите да се лекуваат во најсоодветната средина, што доведува до намалување на времето на чекање и поефективен проток на пациенти. Исто така, можно е намалување на притисокот врз болничките кревети, бидејќи пациентите се прегледуваат и лекуваат побрзо и со помала веројатност да им биде доделен кревет.

Но, додавањето капацитет во форма на нова зграда или трајно доградба може да биде тешко поради ограничувањата на локацијата, а реорганизацијата на одделот за итни случаи или изградбата на единицата MIU или UTC може да потрае.

Флексибилен, заеднички лоциран мобилен или модуларен MIU или UTC може да се постави брзо во непосредна близина на постоечкиот оддел за A&E за да се намали моменталниот притисок. Со користење на привремено решение, многу брзо може да се постигне нов начин на работа додека се врши потрајна реконфигурација.

Ко-лоциран МИУ

Една болница што го направи ова е Кралската амбуланта во Единбург, кој формираше МИУ во 2019 година. Раководството на болницата откри дека луѓето чекаат во А и Е за третман за состојби кои може да се лекуваат на друго место во здравствениот систем, ставајќи го одделот под притисок и доведувајќи до подолго време на чекање за пациентите.

NHS Lothian сакаше да им помогне на повеќе луѓе да се лекуваат брзо, ефективно и во најудобното можно опкружување, па беше донесена одлука да се создаде МИУ блиску до одделот за A&E во болницата, кој може да лекува луѓе со помалку сериозни повреди. Резултирачкиот објект е создаден со помош на мобилна операциона сала со ламинарен тек во комбинација со модуларни згради.

Комплексот го обезбедува целиот простор потребен за да се испорача целосна услуга MIU, вклучувајќи простор за прием и чекање, простории за третман, чисти и валкани помошни простори и соблекувална. Важен услов беше единицата да биде достапна од постојниот оддел за A&E, нешто што беше постигнато преку изградба на наменски изградена патека што ќе ги спои двата одделенија.

Откако беше инсталиран, објектот имаше моментално позитивно влијание. Во првиот час, повеќе од 20 пациенти беа пренасочени од A&E и од отворањето, помеѓу 80 и 100 пациенти се лекуваат во МИУ секој ден за низа полесни повреди како што се фрактури, повреди на меките ткива и каснувања. МИУ на самото место, исто така, го намалува времето што луѓето чекаат да бидат видени и го намалува притисокот врз креветите во главната болница.

Флексибилни здравствени придобивки

Мобилните и модуларни привремени единици може да се користат за да се обезбеди дополнителен клинички простор на краткорочна или долгорочна основа. Флексибилната природа на привремените мобилни или модуларни MIU единици значи дека тие можат да се менуваат со текот на времето како што се менуваат барањата и капацитетот. Тие, исто така, можат да бидат деактивирани, преместени или пренаменети откако ќе се најде потрајно решение.

Флексибилните решенија, исто така, им овозможуваат на болниците да тестираат сценарија и да докажат деловни случаи пред да инвестираат значителни суми пари во нова или реновирана постојана зграда. Покрај тестирањето на нови процеси или работни практики, привремената единица може да се користи и за тестирање на нова технологија, дозволувајќи им на болниците да ги подобрат и идните системи.

Сепак, модуларните решенија не мора да бидат привремени; модерните модуларни конструкции можат да бидат целосно нарачани и дизајнирани да се вклопуваат беспрекорно со постоечка зграда. Инсталирањето на модуларна единица е многу побрзо отколку градењето на традиционален начин - времето на градење за модуларна единица може да се намали за речиси 50% - и има помал ризик од неповолни временски услови или други надворешни фактори кои предизвикуваат одложувања.

Итна потреба

Ковид-19 става систем кој веќе беше растегнат и под притисок. Бројот на пациенти кои посетуваат големи одделенија за А и Е во општите болници има речиси двојно се зголеми во изминатите 20 години, со нашата стареење и брзорастечка популација клучен фактор. Оваа категорија на пациенти користи и повеќе денови во кревет од другите луѓе по итен прием.

Намалувањата во примарната, заедницата и социјалната заштита, исто така, индиректно предизвикаа зголемување на присуството и приемите на А и Е што може да се спречат, како што се оние поврзани со помали повреди, интоксикација со алкохол или дрога, деменција и ментално здравје, а општиот недостиг на кревети има потенцијал да предизвика блокади на други места, вклучително и во одделенијата за A&E. Потребно е потрајно решение за да се прилагоди на новите услови и да се обезбеди дека севкупниот капацитет е способен да го исполни проектираниот демографски раст.

Сепак, како што се приближуваме кон зимата, нема доволно време да се чека да се спроведат долгорочни решенија. Постои сериозен ризик од пренатрупаност, отежнување на социјалното растојание и зголемување на ризикот од пренесување, а сега треба да се применат практични решенија.

Модуларен MIU или UTC може да додаде флексибилен капацитет, дозволувајќи им на болниците да ги имплементираат препорачаните промени без да чекаат да се преземат големи работи или нова зграда. Сите болници се различни, а привременото решение дава можност да се тестираат нови концепти за да се види како тоа ќе функционира за нив пред да се заложат за значителни инвестиции.

Стапи во контакт за да дознаете повеќе за нашите модуларни решенија за MIU или UTC на самото место.

Споделете го ова:

< Назад на вести

Можно е и ова да ти се допаѓа...

Vanguard Healthcare Solutions објавува нова бела книга

„Намалување на листите на чекање, генерирање средства, подобрување на животот: воспоставување хируршки центар“ На 22 април 2024 година, високи лидери од здравствените трустови во Велика Британија се состанаа во Ковентри на дискусија за тркалезна маса за воспоставување и оптимизација на хируршки центри. Со кој претседаваше Крис Блеквел-Фрост, состанокот започна со сесија на прашања и одговори, фокусирана на хируршкиот центар во Јужна […]
Прочитај повеќе

Vanguard изложува и лансира нова бела книга на NHS ConfedExpo 2024

Придружете ни се на штандот Б2 во Манчестер Централ на 12-ти и 13-ти јуни за NHS ConfedExpo 2024.
Прочитај повеќе

Vanguard се изложува на BSG Live 2024 година

Излагаме во британското здружение за гастроентерологија во живо од 17-ти до 20-ти јуни 2024 година, ICC Бирмингем.
Прочитај повеќе

Vanguard здравствени решенија
Unit 1144 Regent Court, The Square, Gloucester Business Park, Gloucester, GL3 4AD

Е-пошта:
[email protected]
crossmenu

Изгледа дека сте во САД

Имаме различна локација (www.q-bital.com) која подобро одговара на вашата локација

Click here to change sites

Останете на оваа страница