Мобилна навигација

Генерички селектори
Само точни совпаѓања
Барај во насловот
Пребарувајте во содржината
Избор на типови на објава
Контакт

Обезбедување ендоскопија да не се остави зад себе

6 јануари, 2020 година
< Назад на вести
Амбициозните планови за „ремонт“ на процесите за скрининг на рак низ Англија нема да бидат можни без сериозно внимание на состојбата на ендоскопските услуги.

Медицинскиот директор на NHS Англија ја постави ракавицата за здравствените работници да постигнат многу подобри резултати од рак. Поставена е цел 99 отсто од пациентите да чекаат помалку од шест недели помеѓу упатувањето за дијагностичко тестирање и спроведувањето на тестот.

Како неодамнешна Проекти за јавна политика (ППП) извештај: Гледајќи внатре: состојбата на ендоскопијата во Англија, откри, овие восхитувачки цели нема да бидат остварливи доколку капацитетот на NHS за обезбедување ендоскопија не се постави на посигурна основа. За жал, ова во моментов не е случај за болничките трустови низ Англија. Извештајот покажа дека 41 процент од трустовите работат со пакети за ендоскопија што се приближуваат или го надминуваат препорачаниот десетгодишен животен век од производителот.

Релевантноста на оваа дискусија дополнително се надополнува со неодамнешниот извештај на професорот Сер Мајк Ричард, поранешен национален директор за рак за NHS Англија, насловен: Независниот преглед на програмите за скрининг за возрасни во Англија. Јасно е дека имањето капацитет да се потпреме на повеќе опции за да се поттикне прифаќањето на програмите за скрининг никогаш не било порелевантно.

Извештајот на PPP, објавен во партнерство со Vanguard Healthcare Solutions, се осврна на оваа тема на жив настан на тркалезна маса на овогодинешниот IHEEM Конференција за здравствени имоти. Присуствуваа неколку менаџери на имоти и објекти, заедно со овластени инженери и клинички води за деконтаминација и ендоскопија од трустовите на NHS низ ОК. Дискусијата обезбеди ангажиран форум каде овие високи мисловни водачи зборуваа за тоа зошто е дозволено влошувањето на капацитетите за ендоскопија да се манифестира толку сериозно низ NHS.

Животниот век

Според извештајот на PPP, 25 отсто од апартманите за деконтаминација кои моментално се користат низ Англија се постари од 10 години, а 15 отсто од болниците не ги надградиле своите апартмани во изминатите осум години. Во контекст на вртоглавото зголемување на побарувачката за обезбедување на ендоскопија, јасно е дека има потреба од поголемо испитување на тоа како точно го дефинираме животниот циклус на пакетот за ендоскопија. Оваа точка се покажа како главен двигател на дискусијата.

„Побарувачката за услуги за ендоскопија оди само во една насока“, рече Дејвид Кол, извршен директор на Vanguard Healthcare Solutions. Како претседавач на дискусијата, Дејвид сакаше да ги испита учесниците во јавниот сектор на темата на животниот циклус на ендоскопијата. Дејвид го постави прашањето: „Со оглед на ова неизбежно зголемување на активноста, како се мери сегашниот животен век на опремата за ендоскопија?“

Консензусот за состанокот беше дека животните циклуси на единицата за ендоскопија се засноваат на временски период за кој опремата е во активна услуга, а не според бројот на оперативни циклуси. Со оглед на зголемената побарувачка, едноставното мерење на животниот циклус во однос на години веќе не е доволно за да се обезбеди опремата да ги постигне минималните стандарди за деконтаминација на конзистентна основа од ден во ден.

Понатаму, мерењето на животниот циклус на ендоскопијата во активни години не ги зема предвид ескалираните трошоци за одржување, кои се неизбежна последица од зголемената употреба. Вградениот капацитет за одржување е луксуз што денес малку луѓе можат да си го дозволат и затоа, влијанието врз нивоата на оперативната активност е неизбежно.

„Клучната работа е како ќе го зголемиме постоечкиот капацитет на имотот“. Алекс Чилверс, извршен директор на 18-неделна поддршка „Се разбира, зголемената употреба ќе има штетен ефект врз долговечноста на опремата“, рече Алекс Чилверс, управен директор на 18 Week Support, организација посветена на помагање на трустовите да управуваат со упатувањето до патеките и целите за лекување. Алекс инсистираше на тоа дека, во контекст на отсуство на капитално финансирање за долгорочни надградби на пакетот за ендоскопија, „клучната работа е како да го зголемиме постоечкиот капацитет на имотот“.

Може да се погледне во други индустрии за примери за тоа како да се следи долговечноста на опремата за ендоскопија. Навистина, ова е точка што Розмари Јенсен, архитект за здравствена заштита, сакаше да ја каже. „Автомобилите имаат интелигентни интервали на сервисирање врз основа на нивната активност, додека единиците за ендоскопија се чини дека се следат врз основа на бројот на години во кои биле активни“, рече Розмари. „Ако нашето следење на циклусот се засноваше на подиректна употреба на опремата, тогаш ќе имате многу подобри можности за планирање напред за да обезбедите информации за тоа кога да ја замените прекумерно искористената опрема“.

Кога опремата почнува да откажува, веќе е доцна и затоа, како што умешно забележа Розмари, NHS мора да се потруди да го приспособи своето следење на циклусот на пристап фокусиран на повеќе активности. Розмари не беше единствената која го истакна ова. Клиф Хауел, поранешен директор и оперативен водач за NHS Estates and Facilities, Одделот за ефикасност и продуктивност во NHS Improvement, отсечно истакна: „Мораме да го смениме пристапот заснован на докази наместо едноставно да читаме што вели прирачникот за поправка“.

Управување со ризикот или управување со парите?

Ако менаџерите на објектите од сите трустови на NHS ги признаат ограничувањата во начинот на следење на критичната инфраструктура во рамките на животниот век на пакетот ендоскопија, важно е да се знае што го поттикнува трустот да ги замени, или барем да ги зголеми, постоечките капацитети.

Брзи одговори не доаѓаа, бидејќи менаџерите на објектите веднаш наведоа поширока загриженост околу размислувањето овде и сега, што често го спречува NHS да ги донесува очајно потребните долгорочни одлуки во врска со својот имот. Еден делегат отиде дотаму што рече дека NHS страда од „синдром на краткорочно планирање“ кога станува збор за искористување на имотот.

На крајот на краиштата, додека трустовите сакаат да ги насочат одлуките околу ажурирањето на опремата за ендоскопија, менаџерите на објектите обично се ограничени од истото прашање - трошоците. Прашањето за капиталните трошења и неговото штетно влијание врз грижата за пациентите секако е ставено во првите редови на дискусиите за подобрување на здравствената заштита. Финансиските ограничувања сè уште диктираат голем дел од секојдневното одлучување за менаџерите на имотите и објектите. За премногу, сè уште е до парите.

Кои се причините за довербата да ги разгледа и потенцијално да ги надгради своите капацитети за ендоскопија? Кој е корпоративниот наспроти индивидуалниот ризик? Какви мерки може да преземе трустот за да ја поттикне свеста за застарената опрема за ендоскопија? Ова се типови на прашања што треба да ги разгледаат менаџерите на објектите низ NHS, но одново и одново нивните одлуки се засноваат на премногу конкурентни приоритети.

Треба да се даде нешто

Со цел да се поттикне попроактивна средина во која одлуките се засноваат на безбедноста на пациентите, од суштинско значење е протокот на капитал директно до установите за ендоскопија. Тековните неуспеси да се обезбеди финансиска поддршка за ендоскопија откриваат исклучување помеѓу желбата на ниво на национална политика за решавање на целите за скрининг на рак и опремата што често може да се покаже како витална за исполнување на тие цели.

„На сличен начин како LINAC и замена на опрема за сликање, често има иницијативи и финансиски средства на национално ниво кои се достапни за замена на старата и застарена опрема“, рече Клиф, кој предложи оваа политика да се прошири и да вклучи опрема за услуги за ендоскопија.

И покрај помалку од јасна слика за капиталните трошоци, на трустовите им се достапни опции за да се осигураат дека ги одржуваат своите капацитети за ендоскопија и затоа ги исполнуваат целите за скрининг на рак. „Заостанатиот имот и замената на опремата во NHS е на највисоко ниво на сите времиња, додека достапноста на капиталот останува ограничена. Според тоа, нивоата на заостанати сè уште ќе се зголемуваат“, рече Клиф. „Можеби NHS треба да размисли за оградување на финансирањето на животниот циклус за идните случувања, со цел да се спречи повторување на минатото“.

Зголемувањето на капацитетот на постоечкиот имот ќе игра уште поважна улога. Извештајот на професорот Ричардс за NHS Англија ги наведе мобилните единици како потенцијално ублажување на оптоварувањето на ендоскопските услуги. Ова има придобивка од надминување на приговорите наведени од лекарите за употребата на установи надвор од локацијата како закана за здружената здравствена заштита.

За да се исполнат амбициозните цели за рак, промената ќе треба да дојде од некаде. Извештајот за ЈПП откри дека 87 отсто од болниците кои пријавиле застарени апартмани за деконтаминација (т.е. оние кои не виделе реновирање во изминатите осум години) се исто така дел од трустовите што не ја исполниле целта на шестнеделно чекање за дијагностичко тестирање.

„Велика Британија има некои од највисоките стандарди за деконтаминација и стерилизација каде било во светот“. Дејвид Кол , извршен директор на Vanguard Healthcare Solutions

Единиците за ендоскопија низ NHS поминаа долг пат од „долапи за метли“ некогаш користени (како што ги опиша еден делегат) до големите, софистицирани, централизирани единици, но, како што истакна Дејвид Кол, ова не смее да оправдува самозадоволство. „Велика Британија има некои од највисоките стандарди за деконтаминација и стерилизација на кое било место во светот“, рече Дејвид додека ја завршуваше привлечната и жива дискусија, „но не можеме да си дозволиме да се вратиме назад.

Додека ги чекаме креаторите на националните политики да го насочат тешко потребното капитално финансирање на првата линија, акутните трустови мора да обезбедат установите за услуги за ендоскопија да не бидат оставени зад себе и пациентите да не почнат да чувствуваат негативни ефекти.

Споделете го ова:

< Назад на вести

Можно е и ова да ти се допаѓа...

Nuffield Health Tees Hospital и Vanguard започнуваат со изградба на две нови операциони сали за да им помогнат на NHS и приватните пациенти

Започна изградбата за да се создадат две нови операциони сали во болницата Nuffield Health Tees, дел од пошироката хуманитарна организација Nuffield Health. Vanguard Healthcare Solutions води во изградбата на двокатна наменска екстензија за сместување на две модерни, пространи операциони сали, заменувајќи ги сегашните две постоечки операциони сали во болницата стари 43 години
Прочитај повеќе

Vanguard може да помогне во справувањето со недостатокот на пристап до операционите сали, идентификуван од RCS

Пописот на хируршката работна сила на RCS 2023 година покажува дека проблемите со пристапот до операционите сали придонесуваат за долго време на чекање за болничко лекување низ ОК
Прочитај повеќе

Vanguard носи оперативен театар Laminar Flow во The Operating Theatres North Show 2024

The Operating Theatres North Show 2024 - 8 февруари 2024 година, Стадионот Етихад, Манчестер
Прочитај повеќе

Vanguard здравствени решенија
Unit 1144 Regent Court, The Square, Gloucester Business Park, Gloucester, GL3 4AD

Е-пошта:
[email protected]
crossmenu

Изгледа дека сте во САД

Имаме различна локација (www.q-bital.com) која подобро одговара на вашата локација

Click here to change sites

Останете на оваа страница