Мобилна навигација

Генерички селектори
Само точни совпаѓања
Барај во насловот
Пребарувајте во содржината
Избор на типови на објава
Контакт

Времето на чекање достигнува рекордно ниво

17 септември, 2020 година
< Назад на вести
Најновите бројки објавени од NHS England, кои го покриваат периодот до јули 2020 година, покажуваат дека времето на чекање продолжи да расте брзо, и покрај тоа што бројот на нови упатувања останува низок и нивото на активност се зголемува.

Како што времето на чекање продолжува да расте за елективна хирургија и дијагностички процедури, што може да се направи за да се реши заостанатото?

Најновите бројки објавени од NHS England, кои го покриваат периодот до јули 2020 година, покажуваат дека времето на чекање продолжи да расте брзо, и покрај тоа што бројот на нови упатувања останува низок и нивото на активност се зголемува.

Како што илустрира графиконот, вкупниот број на луѓе на листата на чекање привремено падна во март и април, најмногу поради падот на упатите, но сега полека, но постојано расте. Сепак, што е уште поважно, значително се зголеми должината на времето што пациентите чекаат за лекување. Во јули, бројот на луѓе кои биле на листи на чекање повеќе од 18 недели е најголем од почетокот на евиденцијата, 2,15 милиони. Ова значи дека повеќе од половина од оние кои чекаат третман - 53% - чекаат повеќе од 18 недели за третман. Пред пандемијата, овој процент беше околу 13-141 TP4T од вкупниот број во „нормален“ месец.

Дополнително, повеќе од 83.000 пациенти чекаа повеќе од една година на лекување до јули 2020 година. Ова беше значително зголемување во споредба со пред една година и претставуваше најголем број на келнери од 52 недели забележан од 2008 година.

Иако има некои позитивни страни во податоците, имено дека нивоата на активност воопшто и бројот на нови упатувања се зголемени, има уште долг пат да се помине. Во јули, и покрај значителното зголемување, изборните приемни беа помалку од половина од бројот забележан пред една година.

Бројот на нови упатувања силно порасна од мај, но остана далеку под нормалното ниво и се чини дека очекуваните одложени упатувања од периодот март до јуни сè уште не се реализирани. Во една неодамнешна статија во BMJ Нил Мортенсен, претседател на Кралскиот колеџ за хирурзи на Англија, беше цитиран како рече дека е разочаран што гледа дека листите на чекање се зголемија во јули, два месеци откако NHS објави патна карта за враќање на рутинската нега.

Тој рече; „Итно треба да ги собереме нашите болнички резерви ако сакаме да ја завршиме оваа зима. Грипот, заедно со континуираните локални избувнувања на Ковид-19, не смее повторно да ја запре операцијата, или ќе страдаат уште илјадници“. Ова ја илустрира сериозноста на проблемот и недостатокот на отпорност во огромните делови од здравствениот имот во ОК.

Слична приказна раскажаа и најновите податоци од ендоскопијата. Беа извршени повеќе ендоскопии и гастроскопии, со нивоа на активност повеќе од двојно во јуни и зголемени за дополнителни 451 TP4T во јули, но и покрај тоа, активноста останува далеку под нормалните нивоа.

Вкупниот број на луѓе кои чекаат за ендоскопија во јули 2020 година беше околу 216.000 - зголемен за 70% во споредба со јули минатата година, при што растот не покажува знаци на забавување. Додека бројот на луѓе кои чекаат повеќе од 18 недели се стабилизираше помеѓу мај и јули, нивото е ненормално, а меѓу овие пациенти ќе има многу чие чекање продолжува да се продолжува над 18 недели. Во јули, околу 126.000 луѓе - повеќе од половина од оние кои чекаат ендоскопија - чекале повеќе од 18 недели, во споредба со околу 12.000 пред една година.

Овие бројки се алармантни, но не и неочекувани, и иако е веројатно дека активноста дополнително се зголемила во текот на август и септември, останува да се види дали тоа ќе направи разлика во времето на чекање.

Во исто време, бројките укажуваат дека би можеле да се упатиме кон предизвикувачка есенска и зимска сезона и дека да се израмниме ќе биде неверојатно тешко. Бавното закрепнување на изборната листа на чекање дава индикација за тоа колку долго би можело да потрае дури и да се открие целосниот обем на одложената побарувачка од периодот на заклучување.

На еден или друг начин, капацитетот ќе треба значително да се зајакне ако NHS сака да има какви било шанси да го намали времето на чекање за изборни третмани и процедури. Флексибилна здравствена инфраструктура, како што се мобилна и модуларна операциони сали и просториите за процедури, можат да обезбедат брзо и ефективно решение за ескалацијата на листите на чекање.

Она што е исто така јасно е дека оваа ситуација ќе трае подолго време и треба повеќе од краткорочно решение. Модуларна зграда, во која има операциона сала, сала за лекување или одделение, може да се изгради блиску до постојаните стандарди во многу краток временски рок, а исто така може да се конфигурира и доврши за да одговара на барањата на секој клиент. Таквата зграда обезбедува дополнителен простор за Covid-light и дополнителна сигурност за пациентите со тоа што нуди целосно посебен влез и простор за прием, како и посебно патување на пациентот до онаа во главната болница.

Споделете го ова:

< Назад на вести

Можно е и ова да ти се допаѓа...

Vanguard Healthcare Solutions објавува нова бела книга

„Намалување на листите на чекање, генерирање средства, подобрување на животот: воспоставување хируршки центар“ На 22 април 2024 година, високи лидери од здравствените трустови во Велика Британија се состанаа во Ковентри на дискусија за тркалезна маса за воспоставување и оптимизација на хируршки центри. Со кој претседаваше Крис Блеквел-Фрост, состанокот започна со сесија на прашања и одговори, фокусирана на хируршкиот центар во Јужна […]
Прочитај повеќе

Vanguard изложува и лансира нова бела книга на NHS ConfedExpo 2024

Придружете ни се на штандот Б2 во Манчестер Централ на 12-ти и 13-ти јуни за NHS ConfedExpo 2024.
Прочитај повеќе

Vanguard се изложува на BSG Live 2024 година

Излагаме во британското здружение за гастроентерологија во живо од 17-ти до 20-ти јуни 2024 година, ICC Бирмингем.
Прочитај повеќе

Vanguard здравствени решенија
Unit 1144 Regent Court, The Square, Gloucester Business Park, Gloucester, GL3 4AD

Е-пошта:
[email protected]
crossmenu

Изгледа дека сте во САД

Имаме различна локација (www.q-bital.com) која подобро одговара на вашата локација

Click here to change sites

Останете на оваа страница