Мобилна навигација

Генерички селектори
Само точни совпаѓања
Барај во насловот
Пребарувајте во содржината
Избор на типови на објава
Контакт

Обнова на болничкиот имот: Користење на флексибилни здравствени простори за одржување и зголемување на капацитетот.

15 ноември, 2022 година
< Назад на вести
Прашањето за застарениот болнички имот веројатно ќе се зголеми само по откритието дека над 30 болнички згради во Англија имаат покриви направени од армиран автоклавен газобетон (RAAC), што значи дека овие болнички покриви може да се опасно блиску до уривање. Потребни се привремени решенија за да се одржи капацитетот и да се обезбеди безбеден простор за пациентите.

Листите на чекање на NHS достигнаа највисоко ниво на сите времиња 7 милиони луѓе кои чекаат третман во Англија во август, највисок од почетокот на евиденцијата. Зголемените притисоци за изборна нега долго време беа проблем, дури и пред паузирањето на изборната нега на почетокот на пандемијата COVID-19 во 2020 година. Навистина, стотици процедури за изборна нега се откажани како резултат на стареењето и опасната болничка инфраструктура. Роберт Нејлор изјави во 2017 дека без значителни инвестиции, „имотот на NHS ќе остане непогоден за намената и ќе продолжи да се влошува“, намалувајќи ги идните планови за изборно закрепнување. Ова прашање веројатно ќе се зголеми само во текот на следните месеци, по откривањето дека над 30 болнички згради во Англија има покриви изработени од армиран автоклавен газобетон (RAAC), што значи дека овие болнички покриви може да бидат опасно блиску до колапс. Решенијата за привремен и заменски капацитет, лоцирани подалеку од главната болница, се потребни за одржување, па дури и зголемување на изборната активност, додека пациентите се безбедни за време на обемните работи за реновирање што ги бараат овие покриви.

Бројот на клинички инциденти како резултат на застарена болничка инфраструктура на која и треба итно реновирање се зголеми за трипати во изминатите 5 години, со инциденти, вклучително и онесвестен пациент на вентилатор кој остана заробен во лифт 35 минути, извештај од Тајмс откри. Извештајот ги детализира одговорите на барањата за слобода на информации, илустрирајќи го вистинскиот степен на разорните ефекти на „распаднатиот имот на NHS“ врз пациентите, нагласувајќи дека постоечката уморна инфраструктура не е во состојба да ги исполни современите барања.

Очигледно е дека заедно со растечкиот заостаток на нега, постои значителен заостаток за одржување во трустовите и здравствените одбори на NHS што итно треба да се реши. Нејлор наведува дека имотот на NHS зафаќа бруто внатрешна површина од 26 милиони квадратни метри, сепак околу 1,5 милиони квадратни метри од ова е целосно неискористено поради тоа што инфраструктурата е премногу опасна и застарена за современите барања. Дополнително на ова, неодамнешната анкета на YouGov на 1000 вработени во приватна здравствена заштита и 750 вработени во NHS покажа дека 50% од здравствените работници сметаат дека на нивното работно место не може да има дополнителен персонал поради недостиг на физички простор. Затоа, ова ги попречува напорите за регрутирање и ја зајакнува изјавата на Нејлор дека NHS не може најефективно да се справи со растечкиот заостаток на нега без модернизација и реновирање на инфраструктурата.

Со притисоци врз NHS на највисоко ниво на сите времиња и трошоци за одржување од 5,5 милијарди фунти до 9,2 милијарди фунти во текот на изминатите 5 години, идејата за изградба на нови, модернизирани болници изгледа привлечна. Меѓутоа, во реалноста ова е време и скапа иницијатива која нема најдобро да ги реши краткорочните прашања. Ова најдобро се докажува со примерот на Кралската болница во Ливерпул, каде плановите за повторен развој започнаа во 2002 година и допрва треба да се завршат.

Неодамнешниот одговор на NHS Англија на барањето за слобода на информации откри дека неколку болници низ Англија имаат покриви изградени со RAAC, лесен и поевтин материјал што еден шеф на болницата го означи како „темпирана бомба'. Материјалот се користел во над 30 згради во 20 различни болници во Англија и претставува огромна закана за персоналот и пациентите бидејќи покривите може да се урнат во секој момент.

Со цел да се зачуваат безбедноста и на пациентите и на персоналот, некои болници избраа да инсталираат челични потпори за да го намалат ризикот од нивно колабирање, но тоа не служи како трајно решение. 685 милиони фунти е издвоен за директно решавање на проблемот со покривот на RAAC, а Програмата за нова болница ќе се обиде да воведе дополнителни 40 нови болници кои постепено ќе почнат да ја заменуваат застарената инфраструктура. Дополнително, може да се користат привремени решенија за одржување и зголемување на капацитетот за време на периоди на реновирање. Мобилните и модуларни здравствени установи се идеално решение за брзо воведување во болничкиот имот.

Во ситуации кога треба да се решат итните проблеми со капацитетот, но болничкиот имот што излегува не е доволен за да се приспособи на ова, може да се применат флексибилни решенија за здравствениот простор. Современите методи на градба (MMC), како што се оние што се користат при инсталирање на модуларни здравствени установи, овозможуваат забрзана испорака на решенија за дополнителен капацитет за проширување на постојниот болнички имот. Мобилни, модуларни и мешани решенија за здравствена заштита на просторот може да се инсталираат за време на периоди на реновирање или напнат капацитет, обезбедувајќи исплатлива и одржлива алтернатива за справување со растечките листи на чекање и трансформирање на грижата за пациентите. Покрај тоа, воведувањето на современи технологии и ажурирана инфраструктура ги олеснува поривите за регрутирање, нудејќи поголеми можности за развој на вештини во модерна работна средина.

По повиците од Кралскиот колеџ за хирурзи во 2021 година за воведување хируршки центри, модуларни операциони сали беа инсталирани во Њукасл и Рохамптон за борба против растечките заостанати хируршки операции. Брзата испорака на овие решенија за здравствениот простор го прошири постојниот болнички имот, обезбедувајќи дополнителен капацитет и осигурувајќи дека болниците се најдобро опремени да се справат со нивните листи на чекање за акутна нега за неколку месеци, а не за години. Неодамнешните барања за капацитет ја зголемија атрактивноста на капацитетите на MMC благодарение на природата на нивната забрзана испорака и придобивките што се поврзани со изградбата надвор од локацијата, како што се минимално нарушување на локацијата и заштеда на трошоци. Уште повеќе, употребата на поодржливи материјали, како што се челик и дрво, ја подобрува флексибилната природа на објектите, осигурувајќи дека тие можат најдобро да се прилагодат на моменталната потреба, за разлика од традиционалните згради на NHS од тули и малтер, од кои многу се во функција од пред формирањето на Здравствената служба во 1948 г.

Долго време се поврзува со термините „привремена“ и „итна помош“, доколку NHS се стреми ефикасно да „изгради подобро“ во пресрет на пандемијата, време е да почнеме да ја гледаме флексибилната клиничка инфраструктура и MMC, како одржливо и трајно средство за брзо подобрување на постојниот болнички имот, не само за да се зголеми и замени капацитетот, туку и да се подобрат резултатите на пациентите и да се олесни ангажманот за регрутирање.

Споделете го ова:

< Назад на вести

Можно е и ова да ти се допаѓа...

Vanguard се изложува на BSG Live 2024 година

Излагаме во британското здружение за гастроентерологија во живо од 17-ти до 20-ти јуни 2024 година, ICC Бирмингем.
Прочитај повеќе

Vanguard Healthcare Solutions се финалисти на HCSA EIS

Vanguard Healthcare Solutions влезе во потесен избор како финалист на HCSA EIS за Мидлендс и Источна Англија
Прочитај повеќе

Vanguard се изложува на Healthcare Estates 2024 година

Конференција и изложба на Институтот за здравствено инженерство и управување со имот (IHEEM) - 8-ми и 9-ти октомври 2024 година, Централ Манчестер.
Прочитај повеќе

Vanguard здравствени решенија
Unit 1144 Regent Court, The Square, Gloucester Business Park, Gloucester, GL3 4AD

Е-пошта:
[email protected]
crossmenu

Изгледа дека сте во САД

Имаме различна локација (www.q-bital.com) која подобро одговара на вашата локација

Click here to change sites

Останете на оваа страница