Мобилна навигација

Генерички селектори
Само точни совпаѓања
Барај во насловот
Пребарувајте во содржината
Избор на типови на објава
Контакт

Флексибилни решенија за зголемување на капацитетот на Зелената зона

29 мај, 2020 година
< Назад на вести
Иако најнепосредната криза можеби е завршена, многу болници продолжуваат да се грижат за голем број пациенти со Ковид-19, при што извештаите наведуваат дека околу 251 TP4T кревети на единицата за интензивна нега треба да се задржат за оваа намена.

Како што се намалува бројот на случаи на Ковид-19, болниците и општите лекари почнаа да се подготвуваат да продолжат со рутинските состаноци и планираните процедури, како што се елективна хирургија, ендоскопија, дијагностички тестови и скенирања. Сепак, работите остануваат далеку од „бизнис како и обично“.

Иако најнепосредната криза можеби е завршена, многу болници продолжуваат да се грижат за голем број пациенти со Ковид-19, при што извештаите наведуваат дека околу 251 TP4T кревети на единицата за интензивна нега треба да се задржат за оваа намена. Постои и реална перспектива за втор бран, кој - според голем број експерти, вклучувајќи го и главниот медицински офицер на Англија,Професорот Крис Вити – има потенцијал да биде уште посмртоносен од првиот.

Во исто време, листите на чекање за изборни процедури се зголемуваат и веројатно ќе продолжат да се зголемуваат дури и кога планираната операција повторно ќе се воведе, бидејќи многу болници нема да можат безбедно веднаш да се вратат на истото ниво на активност како пред кризата. Некои извештаи сугерираат дека листите на чекање за изборни постапки би можеле да надминат 10 милиони до крајот на оваа година. Како резултат на тоа, болниците се под зголемен притисок да продолжат со овој вид нега што е можно поскоро.

Самиот термин „изборни постапки“ е сè повеќе погрешен. Тоа имплицира дека пациентите имаат избор дали да продолжат со операција или не. Реалноста е дека многу од тие пациенти ќе искусат сè похронична болка и оштетување на нивниот живот, а мнозинството нема да ја сметаат нивната процедура за избор, туку за зголемена потреба.

Клучниот предизвик со кој сега се соочуваат болниците при подготовката да продолжат со елективна нега, е како да ги чуваат пациентите и персоналот безбедни од ризиците поврзани со изложеноста на Ковид-19, особено со оглед на фактот дека многу од пациентите на кои им е потребна операција или третман се повеќе ранливи на болест поради други здравствени состојби. Исто така, постои ризик пациентите или посетителите однадвор да го донесат вирусот во чистите зони на болницата, како и лекарите кои треба да патуваат помеѓу локациите.

Пристапот до тестовите за персоналот и пациентите пред да се спроведат процедурите ќе биде важен, но долгото време на пресврт што моментално се доживува за анализа на тестовите може дополнително да го зголеми времето на чекање и да ризикува операцијата да биде откажана доколку резултатите не се вратат на време.

Управувањето со притисокот врз физичкиот простор исто така може да биде тешко, бидејќи ќе има потреба да се одржува безбедно социјално растојание во клиничките области. Во многу случаи, болничките капацитети се пренаменети или редизајнирани за да се справат со кризата, а внатрешниот простор може да се подели на „зелени“ и „црвени“ зони, кои ќе треба да останат фиксирани уште некое време. Ова, заедно со зголеменото време потребно за промена на ОЛЗ и за целосно чистење на просториите за процедури помеѓу операциите, значително ќе ја намали продуктивноста во оние болници кои ги рестартираат изборните процедури.

Многу болници ќе имаат доволно лекари и персонал за да се вратат на нивоата на активност пред СОВИД, но со намалената продуктивност нема да можат да го сторат тоа без дополнителен физички капацитет. Од каде ќе дојде овој дополнителен капацитет и како ќе влијае патувањето на пациентот за елективна хирургија врз постоечкиот персонал и протокот на пациенти?

Едно потенцијално решение би можело да биде да се разгледаат флексибилните опции за здравствена инфраструктура. Мобилната операциона сала може да ги зголеми зелените зони на болниците со обезбедување безбеден простор подалеку од црвените зони на Ковид-19 во самата болница. Во комбинација со мобилно или модуларно одделение, во кое може да се сместат и области за персоналот, ова би можело да обезбеди целосна самостојна Зелена зона каде што процедурите може безбедно да се преземаат, без да се врши дополнителен притисок врз другите делови од болницата.

Д-р Ханс Клуге, кој е директор за европскиот регион на СЗО, неодамна во интервју за Дејли Телеграф изјави дека сега е „време за подготовка, а не за прослава“. Тој нагласи дека, иако бројот на случаи на „Ковид-19“ во земји како Обединетото Кралство, Франција и Италија почнува да опаѓа, тоа не значи дека пандемијата се ближи кон крајот и дека земјите треба да го искористат овој пат за да почнат да градење на капацитети во болниците, примарната нега и единиците за интензивна нега.

Со оглед на тоа што пандемијата и заостанатите работи кои произлегуваат донесоа потреба од привремен дополнителен капацитет, има смисла да се разгледаат флексибилните опции за здравствена заштита што ќе им овозможат на болниците да се надополнуваат врз основа на нивните потреби. Мобилните и модуларни објекти може да се користат или на привремена или полутрајна основа, по потреба.

Vanguard Healthcare Solutions обезбедува привремени објекти за поддршка на давателите на здравствени услуги кога е потребен дополнителен капацитет за намалување на листите на чекање, за префрлање на постоечки театар или како одговор на кризна ситуација и е доверлив партнер на NHS повеќе од 20 години.

Споделете го ова:

< Назад на вести

Можно е и ова да ти се допаѓа...

Nuffield Health Tees Hospital и Vanguard започнуваат со изградба на две нови операциони сали за да им помогнат на NHS и приватните пациенти

Започна изградбата за да се создадат две нови операциони сали во болницата Nuffield Health Tees, дел од пошироката хуманитарна организација Nuffield Health. Vanguard Healthcare Solutions води во изградбата на двокатна наменска екстензија за сместување на две модерни, пространи операциони сали, заменувајќи ги сегашните две постоечки операциони сали во болницата стари 43 години
Прочитај повеќе

Vanguard може да помогне во справувањето со недостатокот на пристап до операционите сали, идентификуван од RCS

Пописот на хируршката работна сила на RCS 2023 година покажува дека проблемите со пристапот до операционите сали придонесуваат за долго време на чекање за болничко лекување низ ОК
Прочитај повеќе

Vanguard носи оперативен театар Laminar Flow во The Operating Theatres North Show 2024

The Operating Theatres North Show 2024 - 8 февруари 2024 година, Стадионот Етихад, Манчестер
Прочитај повеќе

Vanguard здравствени решенија
Unit 1144 Regent Court, The Square, Gloucester Business Park, Gloucester, GL3 4AD

Е-пошта:
[email protected]
crossmenu

Изгледа дека сте во САД

Имаме различна локација (www.q-bital.com) која подобро одговара на вашата локација

Click here to change sites

Останете на оваа страница