Мобилна навигација

Генерички селектори
Само точни совпаѓања
Барај во насловот
Пребарувајте во содржината
Избор на типови на објава
Контакт

Модуларни здравствени установи: повеќе од само привремени згради

24 ноември, 2020 година
< Назад на вести
Иако модуларните објекти често даваат одговор на привремено прашање кое бара брзо решавање, тоа не значи дека решението мора да биде краткорочно.

Иако модуларните објекти често даваат одговор на привремено прашање кое бара брзо решавање, тоа не значи дека решението мора да биде краткорочно.

Модуларна зграда, исто така, може да се користи за пилотирање на нови методи на хируршко породување, нови модели на испорака на нега или нова технологија и опрема без ризик за постоечките рутини, а исто така може да им овозможи на давателите на здравствена заштита да испорачуваат дијагностика и нега заснована на заедницата надвор од акутната болница. . Ова ги прави потенцијално основен елемент на планираните дијагностички центри на заедницата.

Зошто да користите модуларен објект?

Честа причина за пуштање во употреба привремено решение е недоволниот капацитет или скокот на побарувачката, поради сезонски притисоци или друга привремена причина, што може да претставува ризик од компромитирани стандарди за нега и незадоволство на пациентите.

Потребата да се одржуваат високи стандарди за грижа за пациентите, усогласеност и безбедност во текот на проектот за реконструкција или реконфигурација на услугата, или за време на непредвиден настан како што е Ковид-19, е уште една причина поради која може да биде потребна дополнителна инфраструктура за здравствена заштита.

Сепак, не е сè во тоа да можеш да одговориш на итна потреба или криза; привремените здравствени установи се исто така суштинска компонента на стратешките планови. Иако самата природа на итни случаи значи дека тие се непредвидливи, планирањето за различни сценарија користејќи флексибилни и прилагодливи решенија е од суштинско значење.

Додавање капацитет

Секогаш кога времето на чекање се зголемува поради привремен пад на активноста од која било причина - како што е неодамнешното суспендирање на сите неитни операции во многу земји по избувнувањето на Ковид-19 - модуларниот објект може да го додаде многу потребниот дополнителен капацитет.

Дури и кога услугата ќе продолжи на нормално ниво, може да стане тешко да се најде на врвот на листите на чекање. Да се користи пример од сегашната пандемија; потребата да се задржи значителен капацитет во австралиските болници за потенцијален прилив на пациенти со Ковид-19 значеше дека на давателите на услуги во некои држави им беше наредено да ја ограничат елективната операција на 50% или 75% од претходниот капацитет на театарот. Привремена модуларна здравствена установа може да додаде доволен капацитет за да го врати ова до 100%, па дури и над ова ниво.

Привремени и полу-постојани самостојни операциони сали може многу брзо да се постави и да се поврзе со главната болница. Опремени со системи за климатизација кои овозможуваат променливо навлажнување, модуларните театри вклучуваат и IPS, UPS, интегриран систем за вода и банка за медицински гас, системи за вакум и чистење, како и систем за контрола на животната средина кој гарантира дека температурата, влажноста и санитарните услови се секогаш оптимални.

Сосема самостојни, таканаречени „ладни“ локации за операција, исто така се поставуваат со помош на модуларна инфраструктура за време на пандемијата. Комбинацијата од операциона сала и болничко одделение може да создаде болница за посета, која обезбедува комплетна клиничка средина, вклучувајќи соба за анестезија, области за чистење и опоравување, чисти и валкани помошни области, станица за прием/медицинска сестра, чекална, одделение и WC .

Смирување на пациентите

Модуларните одделенија се користат за време на пандемијата не само за снабдување со дополнителни болнички кревети, туку и за да се обезбеди дополнително уверување за пациентите. Ова беше случај во општата болница Кетеринг во ОК, која нарача а модуларен оддел на почетокот на пандемијата да обезбеди зона без Ковид.

Освен што и обезбедува на болницата привремен дополнителен капацитет за кревети за пациенти кои не се КОВИД, модуларното одделение со 18 кревети нуди уверување за ризичните пациенти кои можеби биле загрижени да одат во болница за време на пандемијата. Објектот ќе остане на лице место во почетен период од 6 месеци, што значи дека капацитетот за Ковид-19 може да се задржи во болницата во случај на втор бран.

Модулите беа изградени надвор од локацијата од Младите медицински, специјализираната модуларна подружница на Vanguard и самостојниот оддел беше завршен во период од само пет недели, и покрај ограничувањата наметнати со протоколот за заклучување што беше на сила во тоа време.

Испорачување нови модели на нега

За да се обезбеди целосно интегрирана здравствена заштита заснована на заедницата, потребна е флексибилност. Модуларна амбулантска клиника може да понуди можност за грижа и обработка на амбуланти во срцето на нивните заедници, било на постојана основа или како дел од одредена програма.

Во однос на испораката на здравствени услуги, еден концепт што се применува нашироко во области каде одделенијата за несреќи и итни случаи се под посебен притисок, е одвојување на итни случаи од пациенти со помалку сериозни повреди или заболувања, било на привремена или на потрајна основа. , за да се подобри протокот на пациентот.

За ефикасно реконфигурирање на услугата, зградите и објектите честопати треба да се прилагодат. Поставувањето на привремен модуларен објект може да им овозможи на болниците да тестираат сценарија пред да инвестираат значителни суми пари во нова или реновирана постојана зграда.

Овозможување брз одговор

Привремените здравствени установи, исто така, можат да им овозможат на болниците побрзо да реагираат на криза или вонредна состојба. Еден од најновите примери се просторите за проценка на приоритети или местата за изолација, создадени со намера да се спречат пациентите со сомневање за Ковид-19 кои пристигнуваат во болницата да се мешаат со ранливи пациенти. Во многу случаи, болниците имаа итна потреба од дополнителен простор за сместување на персоналот и местата за пресоблекување.

Модуларните единици како овие можат да останат вклучени на неодреден период и може да се преместат, пренаменат или да се вратат кога повеќе не се потребни. Но, модуларните објекти често се дизајнирани да бидат поставени многу подолго од тоа.

Обезбедување непречена нега

Помалку драматична, но почеста причина за користење модуларно е потребата да се минимизираат нарушувањата во здравствените услуги за време на реконфигурација на одделенијата или програма за реновирање. Онаму каде што се одвива голем проект, може да има потреба дури и од полу-постојана зграда нарачана.

Ова беше случај за Универзитетската болница во Скане (SUS) во Малме, кој моментално е во процес на голема градежна програма за која се проценува дека ќе бидат потребни седум до десет години за да се заврши. Болницата е трета по големина во Шведска и претставува еден од двата национални центри за кардио-торакална хирургија.

За време на изградбата, се појави итна потреба за зголемен капацитет за изведување високоризични ортопедски зафати, а раководството на болницата сакаше привремено решение кое ќе биде брзо за спроведување, а истовремено ќе биде доволно робусно за да ја пополни празнината до комплетирање на новата зграда.

Јанг Медикал ѝ обезбеди на болницата комплекс на операциона сала од 324 м2 според строги барања, вклучувајќи систем за ултра чист воздух, најнови хируршки светла и систем за управување со зграда нарачана. Привремениот објект требаше да се интегрира со постојниот оддел за операциона сала на третиот кат од болницата за да се обезбеди беспрекорно проширување, нешто што вклучуваше прецизно изработена челична конструкција која беше фиксирана на точно иста висина како и постојниот објект.

Целиот проект беше завршен за само 10 месеци од почеток до крај, а додека беше пуштен во употреба како привремен објект, комплексот е дизајниран да служи на болницата во период до десет години.

Повеќе од само привремена зграда

Употребата на модуларни градежни техники и волуметриски згради во здравствениот сектор не е нова; офсајт производителите обезбедуваат здравствени згради многу години. Сепак, модуларното често се гледа како само „кутија“ или „школка“; краткорочно решение кое е неопходно, но основно, и кое може да изгледа грозно.

Во текот на изминатата деценија, модуларниот концепт продолжи и може да се постигне низа различни решенија; од основен концепт на контејнер до нарачани, софистицирани објекти во кои се сместени целосно опремени операциони сали кои можат да се интегрираат со сопствената инфраструктура на постоечката болница доколку е потребно.

Модуларните решенија не мора да бидат привремени; можно е да се има трајно доградба на постоечка болница целосно изградена со модуларен концепт и дизајнирана да одговара беспрекорно со остатокот од зградата.

Мобилизирањето на флексибилна инфраструктура може да ги поддржи болниците во; одржување на контрола на патеката на пациентот, спречување на оперативниот прекин, намалување на временските скали на проектот за изградба и реновирање и олеснување на непречената грижа за пациентот. Модуларното решение, исто така, обично се имплементира многу побрзо, може да донесе заштеда на трошоци и обезбедува поодржлива опција во споредба со традиционално изградената зграда за здравствена заштита.

Споделете го ова:

< Назад на вести

Можно е и ова да ти се допаѓа...

Nuffield Health Tees Hospital и Vanguard започнуваат со изградба на две нови операциони сали за да им помогнат на NHS и приватните пациенти

Започна изградбата за да се создадат две нови операциони сали во болницата Nuffield Health Tees, дел од пошироката хуманитарна организација Nuffield Health. Vanguard Healthcare Solutions води во изградбата на двокатна наменска екстензија за сместување на две модерни, пространи операциони сали, заменувајќи ги сегашните две постоечки операциони сали во болницата стари 43 години
Прочитај повеќе

Vanguard може да помогне во справувањето со недостатокот на пристап до операционите сали, идентификуван од RCS

Пописот на хируршката работна сила на RCS 2023 година покажува дека проблемите со пристапот до операционите сали придонесуваат за долго време на чекање за болничко лекување низ ОК
Прочитај повеќе

Vanguard носи оперативен театар Laminar Flow во The Operating Theatres North Show 2024

The Operating Theatres North Show 2024 - 8 февруари 2024 година, Стадионот Етихад, Манчестер
Прочитај повеќе

Vanguard здравствени решенија
Unit 1144 Regent Court, The Square, Gloucester Business Park, Gloucester, GL3 4AD

Е-пошта:
[email protected]
crossmenu

Изгледа дека сте во САД

Имаме различна локација (www.q-bital.com) која подобро одговара на вашата локација

Click here to change sites

Останете на оваа страница