Мобилна навигација

Генерички селектори
Само точни совпаѓања
Барај во насловот
Пребарувајте во содржината
Избор на типови на објава
Контакт

Центар за катаракта во Њукасл Вестгејт, Фондации на NHS

Центарот за катаракта во Њукасл Вестгејт е инсталиран за да се справи со значителниот заостаток кај пациенти кои чекаат рутинска операција на катаракта. Од неговата инсталација, објектот забележа дека просечното време поминато во објектот се намали од 3-4 часа на помеѓу 45 минути и еден час.

Потребата

Кај Њукасл на Тајн Хоспиталс Фондацијата НХС, значителен заостаток кај пациенти на кои им е потребна операција на катаракта беше забрзан со пандемијата COVID-19. На национално ниво, многу пациенти се соочуваат со време на чекање во текот на една година и се предвидува дека побарувачката ќе се зголеми за 50% во следните 20 години. Фондот во Њукасл обезбедува услуги за катаракта на поголемиот дел од североисточниот дел на Англија и бараше решение што би можело да помогне да се зголеми количината на процедури што би можеле да ги извршат и да го подобри квалитетот на искуството на пациентот.

Планот

Работејќи заедно со Vanguard Healthcare Solutions, Trust истражи многу опции пред да се одлучи за модуларен дизајн за својот нов центар за катаракта. Планот беше да се изгради комплекс кој ќе вклучува три простории за процедури и кој ќе биде сместен на локацијата Кампус за стареење и виталност. Планот беше да се користи површина од имотот на Трустот што претходно беше локација за зграда која испадна од употреба и беше урната.

Планот беше да се дизајнира комплекс кој го подобрува протокот на пациенти. Ова вклучуваше развој на еднонасочен систем за пациентите, правејќи го нивното патување што е можно попречено.

Решението Vanguard

Vanguard работеше заедно со клиничкиот и другиот персонал на Trust кои беа длабоко вклучени во процесот на дизајнирање кој вклучуваше неделни состаноци за да се осигура дека просторот е оптимален за нивната специфична намена.

Оваа колаборативна вежба го виде создавањето на a комплекс тритеатри кој беше дизајниран да изведува до 1.000 зафати на катаракта месечно. Покрај трите театри, има и две области за благосостојба на персоналот за да се олесни социјалното дистанцирање, како и простории за складирање и помошни простории.

Дизајнерските работи започнаа во октомври 2020 година, а инсталацијата започна на почетокот на декември 2020 година. Центарот за катаракта во Њукасл Вестгејт официјално беше отворен на 6 април 2021 година, вкупно време на пресврт од 7–8 месеци од концептот до отворањето на оперативниот објект со три театри. Процесот беше малку одложен поради третото заклучување и божиќната пауза. Објектот беше поставен за само 4 месеци, многу пократко време отколку што би се очекувало за традиционален објект.

Дизајнот и протокот на пациенти на зградата беа клучни. Пациентите се претходно проценети пред да бидат резервирани за процедурата, а оние кои се сметаат за повисок ризик се лекуваат во главната болница.

Пациентите влегуваат во центарот на јужната страна на зградата во приемната соба, се проверуваат од назначена медицинска сестра која останува со нив во текот на нивното патување, а потоа одат низ зградата во консултантска соба пред да бидат однесени во операционата сала за нивната процедура. . Тие потоа се однесени во просторија за опоравување, информирани за понатамошната нега од страна на медицинската сестра, пред да заминат преку северната страна на зградата до дизајнираниот простор за собирање надвор.

Исходот

Подобрениот проток на пациенти овозможи просечното време поминато во установата да се намали од 3–4 часа на помеѓу 45 минути и 1 час. Одделот прави до 1000 зафати на катаракта месечно. Трустот доби голем број позитивни повратни информации од пациентите и нивните семејства, како и од персоналот кој работи во зградата. Една од матроните кои беа вклучени во текот на проектот истакна дека видела како „цвета“ персоналот во новата зграда.

Статистика на проектот

1,000

процедури за катаракта што се изведуваат месечно

8

месечен период на пресврт (од концепт до отворање)

3

операциони сали

Дали барате сличен објект?

Контактирајте не:

+44 (0)1452 651850[email protected]

Поврзани студии на случај

Spire Healthcare, Норвич

Дополнително решение за хируршки капацитет е инсталирано во Spire Norwich за да помогне во справувањето со акутната нега на приватниот оператор.
Прочитај повеќе

Клиники Бергман, Ријсвајк, Холандија

Со задоволство го прифативме предизвикот да изградиме операциски комплекс, кој ќе содржи две операциони сали и старечки оддел.
Прочитај повеќе

Болница Исала, Цволе, Холандија

Новиот модуларен комбиниран центар за лекување ја зголемува ефикасноста во болницата Исала.
Прочитај повеќе

Vanguard здравствени решенија
Unit 1144 Regent Court, The Square, Gloucester Business Park, Gloucester, GL3 4AD

Е-пошта:
[email protected]
crossmenu

Изгледа дека сте во САД

Имаме различна локација (www.q-bital.com) која подобро одговара на вашата локација

Click here to change sites

Останете на оваа страница