Мобилна навигација

Генерички селектори
Само точни совпаѓања
Барај во насловот
Пребарувајте во содржината
Избор на типови на објава
Контакт

Северна окружна болница Алвсборг, Тролхетен, Шведска

Оперативен театарски комплекс во болницата во округот Северен Алвсборг, Тролхетен, Шведска

Потребата 

Оваа итна болница спроведува скоро 9.000 планирани и итни операции секоја година. Приближно 30-годишната зграда почна да ја покажува својата старост со покрив кој протекуваше и други сериозни проблеми кои на крајот принудија да се затвори еден од оперативните оддели. За да го задржи статусот на итна болница, одреден број операциони сали мораше да останат во функција.

Наместо долгогодишно реновирање, болницата сакаше побрза алтернатива што ќе им овозможи да го одржуваат текот на операциите. 

Планот

Планот вклучуваше користење на модуларни операциони сали како објекти за привремена замена. Q-bital дизајнираше и инсталираше четири модуларни операциони сали, со соодветни простории за подготовка, просторија за складирање материјали, (50m2), стерилна просторија за складирање, (25м2) и простории за дезинфекција. Два коридори ќе обезбедат врска до постоечката зграда, овозможувајќи му на болничкиот персонал да одржува сличен работен тек како порано; еден коридор кој се користи за транспорт на пациенти плус уште еден низ кој поминува персонал и стерилен материјал.

Решението

Комуналните услуги за четирите операциони сали беа приклучени на постојната болничка зграда, вклучувајќи топлина, ладење, гас, топла и ладна вода, автоматски прскалки, одводи, електрична енергија, телекомуникациски податоци и оптички кабел. Вентилацијата и непрекинато напојување се наоѓаат на подот за одржување над комплексот операционен театар. 

Оперативните сали беа опремени со најнова технологија, вклучувајќи софтвер за обработка на слики и 3D комуникации со монитори. Големите екрани вдлабнати во ѕидовите и вградените камери обезбедуваат јасно следење на операциите. Познавањето на персоналот и удобноста беа важни фактори, а прозорците се користеа за да се обезбеди природна светлина. 

Исходот

И покрај сложеноста на овој проект, успеавме да се држиме до густиот распоред и буџет што беше првично поставен. Секој член на тимот вклучен во овој проект беше ориентиран кон решенија и направи се за да го одржи проектот на вистинскиот пат. 

Нашето партнерство со NCC AB

Q-bital Healthcare Solutions соработува со NCC AB за изградба на операциониот комплекс. NCC AB се експерти за управување со сложени градежни процеси и се гордеат со создавање згради кои имаат позитивно влијание врз клиентите и поширокото општество. 

Болничките и клиничките тимови во болницата во округот Северен Алвсборг беа запознаени со NCC AB и предложија да соработуваме со нив на овој проект.

Дали барате сличен објект?

Контактирајте не:

+44 (0)1452 651850[email protected]

Поврзани студии на случај

Центар за катаракта во Њукасл Вестгејт, Фондации на NHS

Центарот за катаракта во Њукасл Вестгејт е инсталиран за да се справи со значителниот заостаток кај пациенти кои чекаат рутинска операција на катаракта. Од неговата инсталација, објектот забележа дека просечното време поминато во објектот се намали од 3-4 часа на помеѓу 45 минути и еден час.
Прочитај повеќе

Клиники Бергман, Ријсвајк, Холандија

Со задоволство го прифативме предизвикот да изградиме операциски комплекс, кој ќе содржи две операциони сали и старечки оддел.
Прочитај повеќе

Болница Исала, Цволе, Холандија

Новиот модуларен комбиниран центар за лекување ја зголемува ефикасноста во болницата Исала.
Прочитај повеќе

Vanguard здравствени решенија
Unit 1144 Regent Court, The Square, Gloucester Business Park, Gloucester, GL3 4AD

Е-пошта:
[email protected]
crossmenu

Изгледа дека сте во САД

Имаме различна локација (www.q-bital.com) која подобро одговара на вашата локација

Click here to change sites

Останете на оваа страница