Мобилна навигација

Генерички селектори
Само точни совпаѓања
Барај во насловот
Пребарувајте во содржината
Избор на типови на објава
Контакт

Болница Исала, Цволе, Холандија

Новиот модуларен комбиниран центар за лекување ја зголемува ефикасноста во болницата Исала.

Потребата

Болница Исала во Цволе е една од најголемите неакадемски болници во Холандија. Тој опслужува широк слив, вклучувајќи го и регионот помеѓу универзитетските градови Гронинген, Утрехт и Најмеген, а исто така има и голем и познат објект за пластична хирургија.

Везенланден, дневниот хируршки центар на болницата, првично беше лоциран во анекс на друго место во градот, но планот беше да се замени и премести овој центар на главната болница. Веќе не беше исплатливо да се одржува посебна болница која обезбедува само неколку операциони сали и клиника.

Задачата беше да се создаде нов центар за третман кој вклучува амбуланта со оддел за медицински сестри и хируршка установа за процедури кои бараат најмногу две ноќевања. Комплексот требаше да биде физички поврзан со главната болница, но со сопствен влез и приемен простор.

Планот

Бидејќи новата болница беше во изградба, една од опциите што се разгледуваше беше традиционален проект за изградба за проширување на главната болница. За ова, сепак, би биле потребни околу 18 месеци за да се заврши, продолжувајќи го времето на спроведување на целокупниот проект за изградба на болницата.

Друг важен фактор беше тоа што додека главната болница обезбедува врвна клиничка и исклучително специјализирана нега, дневниот хируршки центар обезбедува помалку сложена нега на многу конкурентен пазар, каде атмосферата и идентитетот играат клучна улога во донесувањето на одлуката.

Поставувањето уникатен објект одвоен од главната зграда и овозможи на клиниката да се позиционира со луксузниот изглед и чувство на приватна клиника, притоа задржувајќи и капитализирајќи ја силната репутација на главната болница.

Бидејќи отпечатокот беше релативно голем за модуларна градба, а областа за градба беше компактна, Q-bital постави „фабрика за скокање“ на два километри од болницата. Ова значеше дека префабрикувањето и прединженерството може да се одвиваат надвор од локацијата, а истовремено да се постигне пократко транспортно растојание.

Решението

Во тесна соработка со директорот на зградата на болницата, испорачавме простран комбиниран центар за лекување со отпечаток од 4.500 m2. Објектот вклучуваше шест операциони сали со области за држење и опоравување, оддел за медицински сестри и клиника со низа наменски простори за да одговараат на високо ефикасна, независна дневна хируршка установа.

Операционите сали беа опремени со најсовремена опрема, хируршки ламби, приврзоци и монитори и нудеа доволно простор за безбедно и ефикасно извршување на сите хируршки процедури. Бидејќи приврзокот на таванот беше потежок од вообичаеното, потребни беа дополнителни засилувања за таванот за да ја издржи дополнителната тежина. Како резултат на тоа, конструкцијата сега може безбедно да издржи тежина еквивалентна на мал автомобил Фолксваген.

Операционите сали мораа да ги исполнуваат најстрогите барања и да ги почитуваат ISO 5 да ги исполни меѓународните стандарди. Изградбата беше потврдена според упатствата VCCN RL-7 за да се гарантира безбедна средина оптимална за хируршки процедури.

Исходот

Новата амбуланта беше завршена за само 8 месеци од почеток до крај, што обезбеди заштеда на трошоците од 30% во споредба со традиционалната градба. Објектот беше произведен независно од тековната традиционална изградба на новата болница, при што двата проекти можеа да се одвиваат паралелно.

Објектот сега работи пет дена неделно. Бројот на спроведени постапки е зголемен, бидејќи новиот објект е дизајниран за поголема пропусност и поголема ефикасност. На дневен хируршки центар може да обезбеди и резервна установа за главната болница. За време на застојот во главниот објект, сите хируршки процедури може да се извршат во новиот центар доколку е потребно.

Нашето модуларно решение е дизајнирано да служи за период од 10 до 12 години, нудејќи дополнителна флексибилност за во иднина. Дел од зградата може да се пренамени за употреба на друга локација откако ќе биде завршена новата болница во Цволе.

Болница Исала, Цволе

4,500

м2 отпечаток

8

месеци временска рамка

30%

заштеда на трошоци во споредба со традиционалната изградба

Дали барате сличен објект?

Контактирајте не:

+44 (0)1452 651850[email protected]

Поврзани студии на случај

Центар за катаракта во Њукасл Вестгејт, Фондации на NHS

Центарот за катаракта во Њукасл Вестгејт е инсталиран за да се справи со значителниот заостаток кај пациенти кои чекаат рутинска операција на катаракта. Од неговата инсталација, објектот забележа дека просечното време поминато во објектот се намали од 3-4 часа на помеѓу 45 минути и еден час.
Прочитај повеќе

Клиники Бергман, Ријсвајк, Холандија

Со задоволство го прифативме предизвикот да изградиме операциски комплекс, кој ќе содржи две операциони сали и старечки оддел.
Прочитај повеќе

Универзитетска болница Скане (SUS), Малме, Шведска

Распоредувањето на комплексот модуларен операционен театар во болница во Шведска помогна да се обезбеди дополнителен капацитет
Прочитај повеќе

Vanguard здравствени решенија
Unit 1144 Regent Court, The Square, Gloucester Business Park, Gloucester, GL3 4AD

Е-пошта:
[email protected]
crossmenu

Изгледа дека сте во САД

Имаме различна локација (www.q-bital.com) која подобро одговара на вашата локација

Click here to change sites

Останете на оваа страница