Мобилна навигација

Генерички селектори
Само точни совпаѓања
Барај во насловот
Пребарувајте во содржината
Избор на типови на објава
Контакт

Општа болница Сент Мартен, Дафел, Белгија

Модуларна хибридна операциона сала за зголемување на капацитетот.

Потребата

Општата болница Сент Мартен добиваше сè поголем број барања за васкуларни процедури и ја идентификуваше потребата од нова хибридна операциона сала за да го зголеми нејзиниот капацитет.

Но, изградбата на нова болница веќе беше започната и беше предвидено да се заврши во рок од пет години. Бидејќи објектот ќе биде оперативен само неколку години, вкупните трошоци за работа за нова внатрешна хибридна операциона сала ќе бидат релативно скапи, а раководството на болницата сакаше да разгледа алтернативни опции. Ни пристапија да дојдеме до модуларно решение.

Планот

Предлогот предвидуваше да се изгради нарачана, модуларна хибриден оперативен капацитет, кој би бил оперативен околу пет години, но би бил дизајниран за трајна употреба.

Беше потребна беспрекорна врска помеѓу новата хибридна операциона сала и постоечкиот операционен комплекс, а бидејќи овој Здравствен простор се наоѓаше на првиот кат, ова беше дополнителен предизвик.

Решението би било целосно флексибилно, што значи дека медицинската опрема сместена во операционата сала би можела да се префрли во новата болница откако ова ќе биде завршено и привремената, модуларна зграда би можела да се врати за да се пренамени.

Решението

Во соработка со производителот на опремата, дизајниравме модуларен хибриден оперативен објект кој ги исполнуваше истите барања како и традиционалната зграда. Објектот беше поставен на челична конструкција над влезот на брзата помош на одделението за несреќи и итни случаи, со што се овозможи поврзување на коридорот до постоечкиот операционен комплекс на болницата.

Театарот има голем пленум и е Сертифициран со ISO 5, а во таванот има и капацитети за поставување на приврзоци и монитори. Ѕидовите се покриени со ламинат под висок притисок со антибактериски слој, а подот се состои од бетонска основа, завршена со полупроводна подна покривка од ПВЦ.

Исходот

Проектот го завршивме за само три месеци од потпишувањето на договорот, а самата операциона сала беше поставена во рок од еден ден.

Пет години подоцна, новата болница профункционира. Опремата од привремената операциона сала според планираното беше распоредена во новата болница, а модуларниот театар беше отстранет од старата болница.

Овој објект може повторно да се користи привремено или трајно по потреба и може да се распореди во времето на испорака на новата опрема. Големината на објектот моментално е 90 m2, но може да се прилагоди на барањата на новиот корисник и може да земе хибридна опрема од која било марка.

Статистика на проектот

90

м2 објект

3

месечна временска рамка за инсталирање на објектот

100%

испорачано според барањата на традиционалната зграда

Дали барате сличен објект?

Контактирајте не:

+44 (0)1452 651850[email protected]

Поврзани студии на случај

Центар за катаракта во Њукасл Вестгејт, Фондации на NHS

Центарот за катаракта во Њукасл Вестгејт е инсталиран за да се справи со значителниот заостаток кај пациенти кои чекаат рутинска операција на катаракта. Од неговата инсталација, објектот забележа дека просечното време поминато во објектот се намали од 3-4 часа на помеѓу 45 минути и еден час.
Прочитај повеќе

Spire Healthcare, Норвич

Дополнително решение за хируршки капацитет е инсталирано во Spire Norwich за да помогне во справувањето со акутната нега на приватниот оператор.
Прочитај повеќе

Клиники Бергман, Ријсвајк, Холандија

Со задоволство го прифативме предизвикот да изградиме операциски комплекс, кој ќе содржи две операциони сали и старечки оддел.
Прочитај повеќе

Vanguard здравствени решенија
Unit 1144 Regent Court, The Square, Gloucester Business Park, Gloucester, GL3 4AD

Е-пошта:
[email protected]
crossmenu

Изгледа дека сте во САД

Имаме различна локација (www.q-bital.com) која подобро одговара на вашата локација

Click here to change sites

Останете на оваа страница