Selektory ogólne
Tylko dokładne dopasowania
Szukaj w tytule
Szukaj w treści
Selektory typów postów
Kontakt

Szpital Ogólny St. Maarten, Duffel, Belgia

Modułowa hybrydowa sala operacyjna zwiększająca pojemność.

Potrzeba

Szpital Ogólny w St. Maarten otrzymywał coraz większą liczbę wniosków o wykonanie zabiegów naczyniowych i dostrzegł potrzebę budowy nowej hybrydowej sali operacyjnej, aby zwiększyć jej pojemność.

Jednak budowa nowego szpitala już się rozpoczęła i miała zostać ukończona w ciągu pięciu lat. Ponieważ placówka miała funkcjonować jedynie przez kilka lat, całkowity koszt funkcjonowania nowej wewnętrznej hybrydowej sali operacyjnej byłby stosunkowo wysoki, w związku z czym kierownictwo szpitala chciało rozważyć alternatywne opcje. Poproszono nas o zaproponowanie rozwiązania modułowego.

Plan

Propozycja przewidywała zbudowanie obiektu modułowego na wymiar hybrydowy obiekt operacyjny, który miałby funkcjonować przez około pięć lat, ale zostałby zaprojektowany do stałego użytku.

Wymagane było płynne połączenie nowej hybrydowej sali operacyjnej z istniejącym kompleksem sal operacyjnych, a ponieważ przestrzeń opieki zdrowotnej znajdowała się na pierwszym piętrze, stanowiło to dodatkowe wyzwanie.

Rozwiązanie byłoby w pełni elastyczne, co oznaczałoby, że sprzęt medyczny znajdujący się na sali operacyjnej mógłby zostać przeniesiony do nowego szpitala po jego ukończeniu, a tymczasowy, modułowy budynek mógłby zostać zwrócony w celu ponownego wykorzystania.

Rozwiązanie

We współpracy z producentem sprzętu zaprojektowaliśmy modułowy, hybrydowy obiekt operacyjny, który spełniał te same wymagania, co budynek tradycyjny. Obiekt został umieszczony na stalowej konstrukcji nad wejściem dla ambulansów oddziału ratunkowego, co umożliwiło utworzenie korytarza łączącego z istniejącym zespołem sali operacyjnej szpitala.

Teatr ma dużą salę i jest Certyfikat ISO5, a w suficie znajdują się również urządzenia do montażu zawieszeń i monitorów. Ściany pokryte są laminatem wysokociśnieniowym z warstwą antybakteryjną, a podłoga stanowi podstawę betonową, wykończoną półprzewodzącą wykładziną PCV.

Wynik

Inwestycję ukończyliśmy zaledwie w trzy miesiące od podpisania umowy, a sama sala operacyjna została zamontowana w ciągu jednego dnia.

Pięć lat później nowy szpital został oddany do użytku. Sprzęt z tymczasowej sali operacyjnej został rozmieszczony w nowym szpitalu zgodnie z planem, a salę modułową usunięto ze starego szpitala.

Obiekt ten można ponownie wykorzystać tymczasowo lub na stałe, w zależności od potrzeb i można go wdrożyć w terminie dostawy nowego sprzętu. Powierzchnia obiektu wynosi obecnie 90 m2, ale istnieje możliwość dostosowania go do wymagań nowego użytkownika i przyjęcia sprzętu hybrydowego dowolnej marki.

Statystyki projektu

90

m2 obiektu

3

miesięczny okres na instalację obiektu

100%

dostarczony zgodnie z wymaganiami tradycyjnego budynku

Szukasz podobnego obiektu?

Skontaktuj się z nami:

+44 (0)1452 651850[email protected]

Powiązane studia przypadków

Centrum zaćmy Newcastle Westgate, fundacja NHS Foundations Trust

Centrum zaćmy w Newcastle Westgate zostało utworzone, aby uporać się ze znacznymi zaległościami w zakresie pacjentów oczekujących na rutynową operację zaćmy. Od czasu instalacji średni czas spędzony w obiekcie spadł z 3–4 godzin do 45 minut–godziny.
Czytaj więcej

Spire Healthcare, Norwich

W Spire Norwich zainstalowano dodatkowe rozwiązanie umożliwiające obsługę chirurgiczną, aby pomóc w nadrabianiu zaległości w zakresie ostrej opieki prywatnego świadczeniodawcy.
Czytaj więcej

Bergman Clinics, Rijswijk, Holandia

Chętnie podjęliśmy wyzwanie budowy kompleksu sali operacyjnej, składającego się z dwóch sal operacyjnych i oddziału pielęgniarskiego
Czytaj więcej

Rozwiązania Vanguard dla opieki zdrowotnej
Unit 1144 Regent Court, The Square, Gloucester Business Park, Gloucester, GL3 4AD

crossmenu

Wygląda na to, że jesteś w Stanach Zjednoczonych

Mamy inną witrynę (www.q-bital.com), która lepiej pasuje do Twojej lokalizacji

Click here to change sites

Pozostań na tej stronie