Selektory ogólne
Tylko dokładne dopasowania
Szukaj w tytule
Szukaj w treści
Selektory typów postów
Kontakt

Szpital Uniwersytecki w Skåne (SUS), Malmö, Szwecja

Wdrożenie modułowego kompleksu sali operacyjnej w szpitalu w Szwecji pomogło zapewnić dodatkową pojemność

Potrzeba

W trakcie trwającego programu budowy zidentyfikowano pilną potrzebę zwiększenia pojemności sal operacyjnych, ponieważ istniejące sale nie spełniały wymagań w zakresie zdrowia i bezpieczeństwa w przypadku zabiegów ortopedycznych wysokiego ryzyka.

Kierownictwo szpitala potrzebowało rozwiązania tymczasowego, które byłoby szybkie we wdrożeniu, ale jednocześnie wystarczająco solidne, aby zapewnić efektywną placówkę operacyjną przez okres do 10 lat. 

Plan

W Europie działamy pod marką Q-bital. Nasz zespół współpracował z zespołem budującym szpital, aby stworzyć plan modułowego kompleksu sali operacyjnej, który mógłby zostać oddany na miejsce w ciągu zaledwie 8 miesięcy. 

Kompleks zostanie zintegrowany i połączony z istniejącym oddziałem operacyjnym, zlokalizowanym na trzecim piętrze szpitala. Początkowa prefabrykacja miałaby odbywać się w zakładzie produkcyjnym Q-bital w Holandii, a ostateczna budowa została ukończona na placu budowy typu „pop-up” w rejonie Malmo. 

Rozwiązanie

Q-bital dostarczył 324m2 kompleksu, który został w pełni zintegrowany z istniejącą już salą operacyjną. Kompleks składał się z dwóch sal operacyjnych i pomieszczenia przygotowawczego. Został zbudowany, aby spełniać najsurowsze wymagania dotyczące zabiegów ortopedycznych wysokiego ryzyka, z systemem wentylacji Opragon, aby zapewnić bezpieczne i wyjątkowo czyste środowisko operacyjne. 

Sale operacyjne zostały wyposażone w najnowocześniejsze lampy chirurgiczne i zawieszki. Q-bital zainstalował również opracowany przez siebie system routingu wideo i system zarządzania budynkiem. Ten zastrzeżony system zapewnia stały wgląd we wszystkie funkcjonalne instalacje w obrębie kompleksu, co oznacza, że wszelkie problemy związane z konserwacją można szybko zidentyfikować i rozwiązać.

Wynik

Q-bital wykonał cały projekt w zaledwie 10 miesięcy, spełniając rygorystyczne specyfikacje i mieszcząc się w budżecie. Obiekt będzie obsługiwał szpital przez okres 7–10 lat, zapewniając zwiększoną pojemność, efektywność i bezpieczeństwo, 24 godziny na dobę. 

Koncepcja budynku modułowego oferuje w pełni elastyczne rozwiązanie, a moduł można poddać recyklingowi lub zmienić jego przeznaczenie, gdy nie jest już potrzebny, zapewniając w ten sposób przyjazne dla środowiska, alternatywne rozwiązanie. 

Nasza współpraca z Avidicare

Avidicare dostarczył system wentylacji Opragon, który został przetestowany pod kątem <10 CFU/m3 aby zapewnić bezpieczne i wyjątkowo czyste środowisko.

Statystyki projektu

10

miesięczny czas realizacji

100%

dostarczone w ramach budżetu

324

m2 powierzchni całkowitej

Szukasz podobnego obiektu?

Skontaktuj się z nami:

+44 (0)1452 651850[email protected]

Powiązane studia przypadków

Centrum zaćmy Newcastle Westgate, fundacja NHS Foundations Trust

Centrum zaćmy w Newcastle Westgate zostało utworzone, aby uporać się ze znacznymi zaległościami w zakresie pacjentów oczekujących na rutynową operację zaćmy. Od czasu instalacji średni czas spędzony w obiekcie spadł z 3–4 godzin do 45 minut–godziny.
Czytaj więcej

Spire Healthcare, Norwich

W Spire Norwich zainstalowano dodatkowe rozwiązanie umożliwiające obsługę chirurgiczną, aby pomóc w nadrabianiu zaległości w zakresie ostrej opieki prywatnego świadczeniodawcy.
Czytaj więcej

Bergman Clinics, Rijswijk, Holandia

Chętnie podjęliśmy wyzwanie budowy kompleksu sali operacyjnej, składającego się z dwóch sal operacyjnych i oddziału pielęgniarskiego
Czytaj więcej

Rozwiązania Vanguard dla opieki zdrowotnej
Unit 1144 Regent Court, The Square, Gloucester Business Park, Gloucester, GL3 4AD

crossmenu

Wygląda na to, że jesteś w Stanach Zjednoczonych

Mamy inną witrynę (www.q-bital.com), która lepiej pasuje do Twojej lokalizacji

Click here to change sites

Pozostań na tej stronie